Boråsledaren är nominerad till årets eldsjäl

Borås Artikeln publicerades
Anette Bruksås håller normalt i vattengympapass åtta gånger i veckan, men måndagens pass var det sista för terminen. Anette är dock inte sysslolös för det, varje tisdag håller hon exempelvis i ett yogapass i GIF-stugan vid Sjöbovallen. 4 bilder
Foto:Anders Robertsson
Anette Bruksås håller normalt i vattengympapass åtta gånger i veckan, men måndagens pass var det sista för terminen. Anette är dock inte sysslolös för det, varje tisdag håller hon exempelvis i ett yogapass i GIF-stugan vid Sjöbovallen.

Anette Bruksås från Borås har gått ner i arbetstid för att driva åtta vattengympapass i veckan – helt ideellt. Nu kan hon bli årets eldsjäl.

– Att få se glädje hos äldre människor slår det mesta, säger hon.

Det är organisationen Folkspel, föreningarnas eget spelbolag, som utser årets eldsjäl i olika kategorier. Anette Bruksås nominerades av sin dotter Sofie och valdes ut till en av fyra finalister i kategorin hälsa, där motiveringen främst gäller hennes arbete för att aktivera äldre.

– Det är jätteroligt naturligtvis, och väldigt hedrande. Jag har lagt ned så pass många timmar under årens lopp så det är självklart roligt att man får uppskattning för det, säger hon.

Det var 17 år sedan hon ”halkade in” på vattengymnastiken efter att ha hört att det behövdes fler ledare, och tyckte det var så roligt att hon fortsatt sedan dess.

– Jag har jobbat länge inom äldreomsorgen och sett många äldre i dåligt skick, men också sett vilka resultat rätt träning kan ge för att de ska må bättre.

Särskilt minns hon en äldre man som suttit i rullstol i fem år efter att ha drabbats av en stroke, men som efter att ha börjat med vattengymnastik efter ett tag kunde resa sig från stolen och gå igen.

– Det var väldigt rörande att se de stegen och häftigt att få vara delaktig i det arbetet. Det var en väldigt speciell känsla som jag aldrig glömmer, säger hon.

Vattengympan är till för alla åldrar men deltagarna är nästan uteslutande äldre. Anette håller normalt i åtta pass i veckan, som oftast är fullbokade.

– Det finns ett otroligt stort intresse för vattengymnastik i Borås och det är verkligen uppskattat av deltagarna, speciellt då många har svårt att motionera på annat sätt.

Förutom att leda vattengymnastiken, som hålls i Korpens regi, jobbar hon 60 procent som läkarsekreterare på Säs. Utöver det har hon ett eget företag inom massage och friskvård där hon bland annat leder ett yogapass varje tisdag.

En av deltagarna under gårdagens pass var grannen Erika Karlsson, som började med yoga på grund av Anette.

– Hon försöker alltid få med alla på olika aktiviteter, hon är verkligen en eldsjäl, säger Erika.