Allt fler nappar på fiskeupplevelsen

Tranemo Artikeln publicerades
Foto:Mariell Dahlström

Du kan lyckas med både enkelt metspö eller dyr topputrustning, oavsett vår, sommar eller höst. Men har du inget tålamod, ja då kan det bli svårt att få en fisk på kroken.

– Jag fiskar så ofta jag kan. Det kan bli upp till tre gånger i veckan. Jag trivs med det, man får tid att fundera. Jag jobbar som telefonförsäljare och man kan bli trött på att prata, säger boråsaren Kamil Amin-Zada.

Tillbakalutad i en stol på en av bryggorna ut till Kroksjöns ena sjöar, B-sjön, fiskar han med bottenmete agnat med räka.

Fisket här möjliggörs av Tranemo Sportfiskeklubb, som med ideella krafter driver Kroksjöns fiskecamp – med camping, grillplatser och framförallt fiske.

– Här har vi put and take, alltså vi sätter till fisk. Vi har en odlare två mil bort som levererar åtskilliga ton per år. Nya fiskesläpp görs minst en gång i veckan i B-sjön baserat på hur många fiskekort vi sålt, säger Greger Johansson, ordförande för fiskeklubben och ansvarig för fiskecampen sedan tio år.

Här har de precis rustat upp en ny servicebyggnad och planerar för en boulebana.

– Vi har gått från litet 1983 till större och större. Här har vi säsongsgäster från hela Sjuhärad men också flera långväga gäster. Tyskar tycker att Sjuhärad är ett paradis, med vårt naturliga bestånd av braxen, mört och abborre som finns i sjön på andra sidan vägen.

Greger Johansson upplever att fler och fler intresserar sig för fisket.

– I dagens samhälle är fiske ett gott komplement till allt. Man kan göra det till det man vill – stå upp till knäna i en älv med flugspöet eller sitta på en brygga med kaffetermos och en macka, säger Greger Johansson.

Själv njuter han av att komma ut i naturen och slappna av.

– Men det är också en spänning fram till dess att det nappar, man mår så bra i det ögonblicket.

Tillsammans åker medlemmarna i klubben på flera fiskeresor varje år – havs- och flugfiske, till Lofoten, Österlen och Klarälven.

– 2010 var vi bortåt 30 medlemmar i Lofoten och det var gott om både torsk och hälleflundra. Jag fick en torsk på 15 kg och en kompis fick två stora hälleflundror, minns han.

Den odlade regnbågen i Kroksjön ligger däremot på blygsamma 2,5 kg. För att fånga den bäst rekommenderar Greger Johansson en vanlig haspelutrustning för abborre och gädda.

– Men den får inte vara för klen, en 2,5 kg tung fisk gör motstånd. Linorna måste vara färska och krokarna vassa. Långsmala drag med blått och silver är bra. Men det går också att meta med flöte och agna med räkor. Räkor är ett säkert kort.

Måste man vara tyst när man fiskar?

– Man ska alltid vara lugn och sansad. Det krävs tålamod. Väder och vind påverkar också fisket – fiskaren gillar sol men då blir man också synlig för fisken. Mulet och lite blåsigt är bäst fiskeväder. Och regnbågen är finast på hösten, det är en kallvattenfisk.

När du har fångat en regnbåge, hur tillagar du den?

– I ugn, i foliepaket. Efter rensning sätter du i dill, lök, persilja och citronpeppar. In i ugnen i 40 minuter och serveras med kokt potatis och en kall sås till, kanske med gräddfil och lite kryddor, gärna dill. Det är väldigt enkelt, och gott, säger Greger Johansson.

Fakta

Kroksjöns Fiskecamp

Ligger: Vid Kroksjön, några kilometer söder om Tranemo, längs väg 27.

Fiskekort för B-sjön: Kostar 200 kr per dag och då ingår tre fiskar. Vill man fånga fler krävs ett nytt fiskekort. (På säsongspremiären kan vissa köpa upp till fyra stycken.)

Camping: 150 kr per natt för husvagns- eller tältplats med tillgång till el. Pris för stugorna varierar från 550 till 800 kr per dygn.

Fikaservering: Finns tillgänglig veckorna 25–33.

Visa mer...