Allt fler barn spärras på Facebook

Borås Artikeln publicerades

Allt fler barn får nu sina konton spärrade på Instagram och Facebook. Deras konton finns kvar, men utan att barnen själva har kontroll över dem.

I både Facebooks och Instagrams användarvillkor framgår tydligt att tjänsterna är till för personer äldre än 13 år. Trots det är tusentals barn flitiga användare. Framför allt Instagram har på senare tid lockat många unga.

Men de senaste veckorna har barn fått sina konton spärrade och ombetts skicka in ID-uppgifter bekräfta att de är över 13 år. Spärrandet har skett till synes slumpvis, och de flesta underåriga har följaktligen fortfarande sina konton kvar.

Det är ingen tvekan om att Facebook och Instagram har rätt att spärra konton, säger Niclas Strandh, expert på sociala medier. Men han tycker ändå att hanteringen är olustig:

– Det är förstås ett problem för de barn som blir av med sina konton, och därmed sina sociala kontakter och bilder. Men det är också ett problem hur Facebook och Instagram gör detta.

En spekulation är att sajterna har gått på presentationer som användarna skrivit om sig själva, i stil med ”jag är en tjej på elva år”. Men även barn som inte angett någon ålder har fått konton spärrade.

– Min gissning är tyvärr att sajterna går på hur bilderna ser ut och undersöker vilka användarna interagerar med. De har teknik för det. Då kan man fråga sig hur mycket de vet om sina användare, och hur de använder den informationen, säger Niclas Strandh.

Facebook vill inte uppge hur man går tillväga när ett konto ska spärras, utan hänvisar till att det är en "säkerhetsfråga".

– Det är inget som är publik information, skriver Jan Fredriksson, Facebooks svenska talesperson, i ett mejl till BT.

Under tiden som barnens konton är spärrade, är de fortfarande tillgängliga för andra användare. Det innebär att andra kan skriva kommentarer och tagga bilder, helt utanför barnens kontroll.

Men det kommer troligen att rättas till, enligt Jan Fredriksson:

– Det låter som en teknisk fråga som kommer att lösa sig inom kort, skriver han.

Han säger också att sajterna ska arbeta löpande med att undersöka att användarna följer reglerna. Det lär innebära att fler konton spärras.

Niclas Strandh råder oroliga användare att säkerhetskopiera sina bilder. I övrigt är det svårt att ge råd:

– Dels vet vi inte hur sajterna går tillväga, dels har ju sajterna rätt att spärra konton, säger Niclas Strandh.

Har du tidigare sett några problem med att barn under 13 år finns på de här sajterna?

– Det är ett större problem att föräldrar säger att barnen inte har där att göra, för då har de inte tagit sitt ansvar att vara där barnen är. Nu blir det i stället ett problem om barnen flyttar över till andra nätverk, där vi vuxna inte vet någonting om vad som sker.