Alkotest för ammande mammor

Borås Artikeln publicerades

Ett alkoholtest för ammande mammor har börjat säljas i Sverige.

– Det låter som en helt onödig produkt, säger Berit Svensson, bvc-sköterska i Borås.

Det är företaget KidsFirst som lanserar bröstmjölkstestet för hemmabruk. Testet, som kommer från USA, säljs sedan i december i barnaffärer och nätbutiker i Sverige.

Med hjälp av testet kan den ammande mamman se om det finns alkohol kvar i mjölken. Genom att droppa mjölk på en teststicka mäts det här. Blir stickan blå finns det fortfarande kvar alkohol och då ska barnet inte ammas.
– Först tänkte vi vilken kontroversiell produkt, men nu inser jag att den är väldigt bra och vi har fått jättebra respons, säger Lisa Ljungqvist, vd för KidsFirst som lanserat testet i Sverige.

Hon betonar att den här produkten inte är för mammor med alkoholproblem eller för mammor med spädbarn som ammas dygnet runt.
– Testet vänder sig till mammor som delammar och som vill ta sig ett glas vin vid specifika tillfällen, till exempel bröllop eller en tjejfest.

Men Berit Svensson, bvc-sköterska på Norrby familjecentral, är mycket skeptisk till testet. Hon skulle aldrig rekommendera ammande mammor att använda det.
– Jag hade aldrig litat på ett sådant här test.

Berit Svensson är dock inte förvånad över att testet kommit till Sverige. Hon upplever att attityden kring amning och alkohol har förändrats.
– Förut var det självklart att gravida och ammande mammor inte ska dricka alkohol. Men nu börjar det ruckas på det här känns det som.

Johannes von Rosen, överläkare på neonatalavdelningen på sjukhuset i Borås, har inte hört talas om det här testet. Men han tycker att det bara finns ett råd att ge:
– Vi rekommenderar alla mammor att avstå från alkohol under amningsperioden. Då behövs inga test.

Susanne Ekström och Maria Löwerud, ammande mammor, har inga som helst problem med att avstå från alkohol under amningsperioden. För dem är testet en ointressant produkt.
– Men jag vet att många tycker att det är jättejobbigt att inte få dricka när de ammar, säger Maria Löwerud.

170 återförsäljare i landet har köpt in bröstmjölkstestet. I Borås finns inte testet ännu