Annons

Alexander hamnade i kläm efter miss av Arbetsförmedlingen

Han blev lovad en utbildning via Arbetsförmedlingen. Lyckan var total. Men med kort varsel revs beslutet upp.
Borås • Publicerad 3 september 2013
Arbetsförmedlingen har begått ett misstag, det erkänner de. Men enda sättet att rätta till det är att begära en omprövning. Det innebär att han missar utbildningen han blivit anvisad. Den började i går.
Arbetsförmedlingen har begått ett misstag, det erkänner de. Men enda sättet att rätta till det är att begära en omprövning. Det innebär att han missar utbildningen han blivit anvisad. Den började i går.Foto: Lennart Magnusson

– De har gjort fel och borde stå för det, säger Aleksandar Dimitrievski.

Och han får rätt av en jurist.

Annons

Han tar fram sina papper, lägger dem på bordet. Det står att läsa: "Arbetsförmedlingen anvisar dig att delta i Förberedande utbildning enligt nedan."

Brevet är daterat 27 augusti i år.

Det handlar om en utbildning om heter yrkesförare, lastbil. Han skulle inledningsvis gå tre testveckor, för att sedan fortsätta 17 veckor till.

– Jag blev överlycklig. Wow, äntligen vänder det. Jag såg ljuset, jag hade plötsligt en massa möjligheter framför mig. Arbetsförmedlaren sade: Lycka till med utbildningen.

Men bara några dagar innan, på torsdagen, kom ett nytt besked från Arbetsförmedlingen. De hade gjort ett misstag. Man får inte gå två utbildningar inom loppet av ett år.

– Jag blev chockad. Alla kan begå misstag, men det ska inte drabba den svaga. Det naturliga är väl att de får stå för sina misstag. Jag har inte gjort något fel.

Peder Liljeqvist är rådman på Förvaltningsrätten i Malmö, och han ger honom rätt:

– Det finns en allmän rättsprincip som säger att ett myndighetsbeslut som gynnar den enskilde inte ska ändras. Har handläggaren gjort ett misstag får myndigheten stå för det.

Anki Bårdh är sektionschef på arbetsförmedlingen i Borås.

– Om vi gör ett misstag, så finns det alltid möjlighet att begära en omprövning.

Annons

Men rådmannnen säger att man inte ska riva upp ett beslut?

– En anvisning, som det heter, går att ändra. Det säger vår myndighet. Den centrala omprövningen får i så fall visa att vi gjort fel.

Men det är ändå ett beslut som fattats – som alltså inte borde rivas upp?

– Men, det är en anvisning och den går att ändra. Ett misstag har begåtts, så är det. Och det är alltid tråkigt och vi ber om ursäkt för det, men vi måste agera korrekt och lika för alla.

Är det inte lite fyrkantigt?

– Det är möjligt. Rättsäkert kan man också säga.

Nu blir han arbetslös. Är inte er uppgift att fixa fram jobb?

– Självklart? Jag kommenterar inte ett enskilt fall, men arbete går alltid först. Det är de som inte har ett arbete som vi prioriterar.

Bakgrunden är att Aleksandar Dimitrievski varit arbetslös en lång tid, och mått mycket dåligt av det. Han vill jobba, han vill göra rätt för sig.

Arbetsförmedlingen erbjöd honom en bussförarutbildning, som han gick. Under utbildningen hjälpte han till i gruppen, visade sina pedagogiska färdigheter och blev ombedd av ledningen för trafikskolan att vidareutbilda sig. De behövde personal. Men det krävdes lastbilsutbildning.

Annons

Han har jobbat som inhoppare på bussbolaget Veolia. När det positiva beskedet om lastbilsutbildningen kom från Arbetsförmedlingen berättade han för chefen att han inte längre var tillgänglig. Han skulle ha börjat den nya utbildningen i måndags, den 2 september.

Men det blev inget.

Och nu är han tillbaks på ruta ett, arbetslös, kanske med chans på några inhopp som busschaufför senare i höst.

– Jag känner mig lurad, säger han. Jag känner mig verkligen jättelurad.

Krister Persson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons