Äldre par lurat av falskt barnbarn

Borås Artikeln publicerades

Ett par i 90-årsåldern har blivit lurade på
100 000 kronor.

– De blev uppringda av någon som påstod sig vara deras barnbarn, säger dotterdottern Anna Lukasiak.

Det var några dagar innan påsk som en ung kvinna ringde upp den 87-åriga damen och presenterade sig som hennes barnbarn. Hon sa att hon var i desperat behov av pengar och behövde minst 150 000 kronor.

– Hon sa att pengarna skulle gå till en överraskning som hon skulle presentera när hela familjen var samlad, säger Anna Lukasiak, som är dotterdotter till 87-åringen.

– Hon trodde att det var min syster som ringde.

Kvinnan som ringde påpekade flera gånger att det hela skulle bli en överraskning och att de gamla paret därför inte fick prata med någon om detta.

Morföräldrarna kunde få fram mer än 100 000 kronor, och den unga kvinnan bad dem skynda sig till banken och hämta ut pengarna.

När det väl var gjort ringde kvinnan upp det gamla paret igen och tackade så hemskt mycket för lånet, och passade samtidigt på att beklaga att hon själv befann sig i Göteborg och därför inte kunde hämta pengarna. Istället skulle hon skicka en manlig bekant för att ta hand om kontanterna.

– Min mormor litade väl på kvinnan som ringde eftersom hon trodde att det var hennes eget barnbarn, säger Anna.

Därför lämnade kvinnan över pengarna till mannen.

När hela familjen några dagar senare samlades för att fira påsk, frågade mormodern sitt barnbarn vad det var för överraskning och ville att hon skulle berätta för resten av släkten.

– Det var då som det hela uppdagades. Min syster hade inte alls ringt och bett om pengar, säger Anna Lukasiak.

Hos polisen kommer man nu bland annat att försöka spåra telefonsamtalet.

– Än så länge har vi bara fått in en anmälan om bedrägeriet, mycket mer än så vet vi inte just nu. Men mycket tyder på att det är någon med god kännedom om familjen som varit inblandad, säger Sture Thorstensson, biträdande utredningschef på Boråspolisen.