Akut mobilförbud på skolan

Borås Artikeln publicerades
Foto:Anders Robertsson

När rektorn fick vetskap om det omfattande smygfilmandet av både lärare och elever agerade hon direkt.

Ett akut mobiltelefonförbud införs.

– Elever smygfilmar hela tiden. Det är så många filmer på våra lärare och på när elever filmat varandra.

Filmerna och foton sprids på olika sociala medier. Som chef ansåg Sandgärdskolans rektor Marika Andersson att hon ur ett arbetsmiljöperspektiv var tvunget att agera.

– Tyvärr fick jag akut införa mobilförbud på alla lektioner.

På måndagseftermiddagen gick det också ut ett brev till alla skolans föräldrar. Här beskriver skolledningen att bilder och filmer spridits för att förnedra och håna lärare och elever. Föräldrarna får beskedet att skolan förbjuder eleverna att använda sina mobiltelefoner under lektioner. De ska läggas i en låda hos läraren eller ännu hellre förvaras i elevskåpen. Föräldrarna uppmanas också att inte ta kontakt med sina barn via mobilen under skoltid.

Skoledningen skriver också: "Vi ser oerhört allvarligt på det som har inträffat och önskar att ni samtalar om det hemma. Lämpligt är också att ni tittar, framför allt på era barns Instagramkonto. Eftersom merparten av eleverna inte är straffmyndiga så är innehållet på deras sociala media ert ansvar som vårdnadshavare."

Rektor Marika Andersson har själv sett en del av vad som har smygfilmats. Och det var inte bara på henens skola, utan också på andra.

– Det var ganska harmlösa filmer, man smygfilmar lärare och elever på lektioner. Men eftersom det är så utbrett blir det svårt att ta i varje enskilt ärende, de är så många.

Det är inte heller någon speciell grupp elever som smygfilmar.

– Min inställning till mina ungdomar är att jag alltid, alltid har oerhört höga förväntningar. Jag tänker att vi i dialog ska kunna lösa saker och ting och kunna prata om hur vi vill ha det på skolan för att vi ska vara trygga. Men tyvärr så uppdagades detta.

Rektorn har på tisdagsmorgonen fått besök från arga elever som vill ha besked om varför förbudet införs.

– Jag har också fått reaktioner på mejl från vårdnadshavare som tycker att det här är bra. Och det har tydligen varit ett flöde på Facebook och Twitter, där de är positiva.

Men rektorns förhoppning är att situationen ska kunna förbättras.

– Jag har hela tiden drivit min skola så att jag vill försöka lära våra barn att leva här och nu, med de förutsättningar de växer upp i. Jag vill att vi ska försöka lära oss att hantera verktygen. Jag är egentligen emot förbud, jag vill hellre jobba på att hitta lösningar som faktiskt gör att vi kan använda de här fantastiska verktygen på ett bra sätt.

– Men här visar det sig att vi har gått bet, det har vi inte riktigt lyckats med. Och vad det beror på får jag fundera kring. Men jag är en obotlig optimist när det gäller våra barn.