Åklagaren bekräftar: Så fälldes Häglaredsmasten

DALSJÖFORS Artikeln publicerades
Fällningen av masten rubriceras som grovt sabotage och det är ett brott som kan ge mycket långt fängelsestraff, tll och med livstid.
Foto:TV4
Fällningen av masten rubriceras som grovt sabotage och det är ett brott som kan ge mycket långt fängelsestraff, tll och med livstid.

Muttrar till tre av 15 vajrar som höll uppe Häglaredsmasten lossades från ett betongfundament så att den började luta tills den knäcktes och rasade.

Se rörliga bilder längre ner i artikeln från TV4:s Brottsplats Sverige där polisens spaningsledare Jan Johansson visar förödelsen.

Förfarandet, som BT tidigare skrivit om, bekräftas nu av kammaråklagare Patrik Tilly.

– Jag kan inte gå in på detaljer. Vi kan bara konstatera att gärningsmän lossat muttrar på ett betongfundament, säger han till BT.

Patrik Tilly leder förundersökningen om sabotaget, som rubriceras som grovt brott. Det skedde vid ett fundament som ligger väster om masten, åt Boråshållet till. Det hade fästpunkter för vajrar.

– Jag tror inte att det är en ensam gärningsman utan det finns fler personer som vet om vad som hände, säger polisens spaningsledare Jan Johansson till BT.

Han vädjar om tips från allmänheten.

– Det kan vara iakttagelser samma dag som det inträffade, men även de två närmaste veckorna innan masten rasade.

Vajrarna var fästade vid stora, tunga metallplattor som skruvats fast på betongfundamentet och där lossades muttrar.

– När masten rasade slungades fästplattor och vajrar ett hundratal meter så att träd skadades eller föll. Det var enorm kraft, berättar Jan Johansson.

Häglaredsmasten hölls uppe av totalt 15 vajrar, på olika nivåer och i tre riktningar.

Muttrar lossnades vid infästningarna för tre vajrar högt upp på masten.

När vajrar inte längre var sträckta på ena sidan masten blev följderna katastrofala.

Stabiliteten rubbades så att den vek sig åt andra hållet, tills den bröts av och rasade.

Polisen vill alltså ha tips.

– Det kan vara om personer och fordon och all information är av intresse, säger Jan Johansson.

– Vi har hört dem som bor i närheten av masten, men friluftsfolk och andra som rört sig i området kan ju ha lagt märke till något. Kanske en bil som står lite konstigt vid en skogsväg eller något annat.

Häglaredsmasten var med sina 332 meter en av ett 50-tal högmaster som ägaren Teracom har runt om i landet. Till den kategorin räknas master som är över 300 meter höga.

Sabotage är ett brott som bland annat kan innebära att man med avsikt stör eller hindrar allmänna kommunikationer, radio och telefoni, el- och vattenförsörjning, med mera.

Straffet är fängelse i upp till fyra år, eller för grovt sabotage minst två år och högst 18 år eller livstid.

Braket från raset hördes ändå till Dalsjöfors. Ögonvittnet Anders Lidén har för BT berättat om vad han såg från sitt hem i Häglared:

– Jag sitter hemma så att jag ser masten i ögonvrån. Jag hörde ett muller och så såg jag en ljusbåge som när man svetsar, jag antar att det var när masten bröts. Sedan var det en stor duns och sekunden efter gick strömmen.

I kväll klockan 21 tar TV4:s Brottsplats Sverige upp mastsabotaget.

Tips till polisen kan lämnas på 114 14. 

Fakta

Detta har hänt

Söndagen den 15 maj, klockan 22.28, rasade Häglaredsmasten.

Tv- och radiosändningar slogs ut och dessutom blev det strömavbrott på vissa platser.

Redan dagen efter uppgav polisen att det var sabotage.

Några dagar före raset spreds en film på nätet som visade hur unga killar klättrade i masten. De utsatte sig för livsfara och misstänks för olaga intrång, men de har inget att göra med sabotaget.

Ännu finns inga misstänkta för det dådet.

Visa mer...