68-åringen som skrev skivad neger: "Jag är inte rasist"

Borås Artikeln publicerades

Den uppmärksammade menyändringen i Lunchguiden var ett misstag. "Skivad neger" var menat för kollegornas ögon och skulle aldrig gå i tryck.
– Det var bara ett dumt skämt, säger 68-åringen som skrev menyn.

Det var i början av veckan som Lunchguiden blev oväntat omskriven av flera medier. En av restaurangerna, i den publicerade menysamlingen, hade fått en oönskad menyändring. Dagens rätt - raggmunk med blodpudding - hade istället blivit raggmunk med " skivad neger".

I denna veckas lunchguide ber Benny Cederstrand, ansvarig utgivare för Lunchguiden, om ursäkt för det inträffade. I en dementi skriver han bland annat att ”det hela är ett resultat av en rad olyckliga och tråkiga omständigheter vilka inte kan ursäkta att det har hänt men kanske kan förklara något. Med de fakta jag har på hand idag var det från början menat som ett internt, i sig mycket dåligt skämt av en före detta anställd person hos oss”.

68-åringen som skrev raderna i menyn är idag mycket ångerfull:
– Det var ett misstag, ett dumt skämt, säger han.

Att skämtet trots allt hamnade i tryck förklarar Benny Cederstrand i sin dementi där han skriver att 68-åringen hade tagit fel på dag och gjorde därför ändringen efter det att menyn hade varit på korrektur, vilket gjorde att ”skämtet” aldrig upptäcktes innan Lunchguiden gick i tryck.

Att hans tänkta skämt blivit tryckt, upptäckte 68-åringen först när han läste i Lunchguiden. Och all publicitet hade han inte räknat med.
– Jag skulle bara skoja med mina kollegor. Det var inte min mening att skada någon. Jag är inte rasist. Jag vet inte vad jag ska säga om det. Jag är bara ledsen.

Efter händelsen har 68-åringen fått sluta på Lunchguide. Han själv säger att han fick sparken, men Benny Cederstrand ser det på ett annat sätt:
– Han gick i pension, sedan vill jag inte kommentera det närmare, säger han.

68-åringen har också blivit polisanmäld av sin före detta arbetsgivare.
Hur Lunchguiden påverkats av den uppmärksammade menyändringen avböjer Benny Cederstrand att kommentera.