300 mil genom snön för miljön

Borås Artikeln publicerades

300 mil delvis till fots, delvis på skidor och delvis med vindens hjälp. Snart inleder italienaren och miljökämpen Giacomo De Stefano en tre månader lång resa genom Norge, Sverige och Finland.

Giacomo De Stefano har gjort flera resor genom Europa med enkla medel. Han har seglat, rott och vandrat. Mycket av tiden har tillbringats på eller i närheten av vatten, men han vill inte kalla sig äventyrare. Målet med Giacomo De Stefanos resor inte är det egna äventyret utan att öka sin egen kunskap och andras medvetenheten om vikten av skydda vatten från att förorenas.

– Jag ser mig mer som en pilgrim eller en nomad som lär mig saker under mina resor och av alla som jag träffar och delar med mig av mina kunskaper till andra, säger han.

I går besökte Giacomo De Stefano SP, Sveriges provnings- och forskningsinstitut, ett stopp inför sin långa resa genom Norden, från Oslo till Nordkap. Besöket på SP är typiskt för Giacomo De Stefano. Han lärde känna Emiliano Pinori, som forskar kring miljövänlig bottenfärg för båtar på SP, fick en inbjudan och bestämde sig för att komma och berätta om sina resor och målet med sitt arbete.

Om några veckor startar han sitt nya stora projekt, Man on the snow. Tidigare har han bland annat rott från London till Istanbul i Turkiet.

På skidor, till fots och med vindens hjälp, genom bland annat snowkiting, ska han denna gång ta sig från Oslo till Nordkap. Resans mål är att lära sig mer om nordisk skidturism och hur mycket eller lite den påverkar miljön.

– Jag vill lära mig hur det fungerar här och ta med mig den kunskapen till alperna och skidturismen där, vilken påverkar miljön i stor utsträckning, säger Giacomo De Stefano.