Annons

2008: Inget spår efter boråsaren

För nio månader sedan försvann en 35-årig boråsare mitt under pågående rättegång om grova brott.
Borås • Publicerad 3 juli 2008

Mannen häktades i sin frånvaro och efterlystes, men är fortfarande spårlöst borta.

– Det har pratats om Venezuela, Rumänien och andra länder. I dag har vi inga säkra uppgifter om var han finns, säger vice chefs- åklagare Ove Jäverfelt vid ekobrottsmyndigheten.

Annons

BT har i veckan berättat om Yellow Register, som anklagas för tvivelaktiga metoder när hemsidor säljs. Grundaren och vd:n Stefan Balazsi har åkt på ett skattekrav på nära tio miljoner.

Den försvunne boråsaren var en gång anställd åt Balazsi. Sedan startade han egna bolag som producerade hemsidor och även han har kritiserats för sina metoder.

35-åringens affärer ledde till åtal för grova skatte- och bokföringsbrott, hot mot en polis och dennes hustru.

När mannen ställdes inför rätta försvann han. En förhandlingsdag ringde han Borås tingsrätt, sa att han var sjuk och dök aldrig upp igen. Anhöriga har sagt att de inte vet var han befinner sig.

– Vi trodde ett tag att han fanns i Sverige. Men det var bara hans mobiltelefon som var kvar här, säger Ove Jäverfelt.

Efter försvinnandet gjordes tillslag i en lokal som mannen använt. Där hördes hans röst via IP-telefoni i en dator.

Några dagar tidigare använde boråsaren webbkamera då han ringde sina kompanjoner via datorn:

– Folk som såg bilderna har berättat att moskiter svärmade runt honom, berättar Ove Jäverfelt.

När ett bolag drogs in i brottsutredningen överläts kundavtal till ett annat. Det försökte driva in pengar från småföretagare som påstods ha tecknat avtal om hemsidor.

Fortsätter att styra

Annons

Polis och åklagare tror att den försvunne boråsaren fortsatte att styra i bakgrunden.

– Jag får ont i magen bara jag tänker på det, säger en kvinna som driver en butik och som krävdes på drygt 2 000 kronor i avgift per månad.

Hon anlitade advokat och har sluppit nya krav sedan i våras.

– Men ibland känns det som om sådana kan dimpa ner när som helst. Det är fruktansvärt att detta kunde fortsätta trots brottsutredningen.

Förra sommaren dömdes boråsaren i Göteborg till två års fängelse för grova hälerier med stulna maskiner och annat. Mannen hade inte börjat avtjäna straffet då han försvann.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons