12 brandhärjade fordon på två veckor i Borås

Borås Artikeln publicerades
Foto:Patrik Axelsson

Hittills i november har 12 fordon vid fyra tillfällen brunnit i Borås kommun.

– Det är inte koncentrerat till vissa stadsdelar, säger Ulf Andersson vid polisen i Borås.

Det har varit relativt många bilbränder på kort tid i Borås med omnejd.

– Det har varit vid ett antal tillfällen nu i november och innan dess också, säger Ulf Andersson, inre befäl vid polisen i Borås.

– Det är väl en tendens i hela landet det här. Det här den här typen av brott där andra kan ta efter när det står mycket om det i medierna också.

Han konstaterar att det inte är på ett visst ställe i staden det har brunnit.

– Tidigare har vi haft bilbränder koncentrerade till vissa stadsdelar, men nu brinner det lite här och var. Det verkar vara fler som velat utföra de här brotten. Men det är svårt närmare vilka gärningsmännen är – brotten är svårutredda.

Om det finns samband mellan bilbränderna är också svårt att konstatera, eftersom det inte finns några misstänkta gärningsmän eller annat att gå på.

– Tidigare, när det till exempel har brunnit bilar i Hässleholmen, har vi kunnat se ett samband när vi till exempel beslagtagit en moped. Då blir det en moteffekt på ett ingripande. Men här vet vi inte.

Ulf Andersson vill samtidigt vara försiktig med att säga att det skulle ha varit någon kraftig ökning av bilbränder över längre tid.

– Jag har varit 37 år vid kåren. Jag hörde någon rapport om att brotten inte ökat över tid, men jag vet inte säkert. Men oavsett hur det ligger till kan man se att rapporteringen är mer intensiv i dag, förr tog man del av nyhetshändelser via morgontidningen och tv-sändning på kvällen. Nu upprepas det mer på nätet. När det gäller mord har man ju sett hur allmänheten upplever en ökning, men statistiken visat att de inte ökat.

Fakta

Bilbränder i Borås denna månad

4/11 Fem fordon, fyra skåpbilar och en personbil brinner hos Holmgrens bil på Bergsäter

10/11 Sveriges radios bil brinner när den står parkerad vid Viskastrandsgymnasiet

11/11 Två skåpbilar från Tidningsbärarna brinner vid Borås Tidnings tryckeri i Viared.

13/11 Två mindre lastbilar brinner på Olovsholmsgatan nära Knalleland, och två personbilar brinner på en parkering i Fristad.

Visa mer...