Annons

Vanna kvarnförening bullar upp för kvarndag

På lördag kan man studera malning av mjöl i skvaltkvarn, äta vedugnsbakat bröd och underhållas då Vanna kvarn öppnas för en trivsam kvarndag.
Olsfors • Publicerad 8 september 2017
Ann-Sofie Johansson kollar så att brödkakorna bakas precis lagom mycket.
Ann-Sofie Johansson kollar så att brödkakorna bakas precis lagom mycket.Foto: Anne Engström

Kvarndagen vid Vanna kvarn är en tradition sedan många år. Besökarna får se hur en skvaltkvarn (kvarn med liggande kvarnhjul) fungerar och har chansen att köpa med sig av det nymalda mjölet.

De kan även köpa bröd som är bakat i kvarnstugans vedeldade ugn. Under torsdagen såg Inga-Lill Wilhelmsson, Margareta Oscarsson och Ingemar Wilhelmsson till att göra deg och skicka runda degstycken till Ann-Sofie Johansson som både eldade i ugnen och såg till att brödkakorna gräddades precis lagom mycket.

Annons

–Vi bakar cirka 100 brödkakor till lördagen, säger Inga-Lill Wilhelmsson. Det kanske är precis så det räcker, men vi vill ju att alla går åt eftersom brödet är godast nybakat.

Vanna kvarns bröd är populärt bland laktosintoleranta eftersom degen bakas på vatten i stället för mjölk.

På kvarndagen blir det även pilkastning, lotterier, fikaservering och musikunderhållning.

Inga-Lill Wilhelmsson, Margareta Oscarsson och Ingemar Wilhelmsson gör deg och bär ut till ugnen.
Inga-Lill Wilhelmsson, Margareta Oscarsson och Ingemar Wilhelmsson gör deg och bär ut till ugnen.Foto: Anne Engström
Ann-Sofie Johansson har den rätta precisionen för att baka i vedeldad ugn.
Ann-Sofie Johansson har den rätta precisionen för att baka i vedeldad ugn.Foto: Anne Engström
Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons