Vanna kvarnförening bullar upp för kvarndag
Kvarndagen vid Vanna kvarn är en tradition sedan många år. Besökarna får se hur en skvaltkvarn (kvarn med liggande kvarnhjul) fungerar och har chansen att köpa med sig av det nymalda mjölet.
De kan även köpa bröd som är bakat i kvarnstugans vedeldade ugn. Under torsdagen såg Inga-Lill Wilhelmsson, Margareta Oscarsson och Ingemar Wilhelmsson till att göra deg och skicka runda degstycken till Ann-Sofie Johansson som både eldade i ugnen och såg till att brödkakorna gräddades precis lagom mycket.
–Vi bakar cirka 100 brödkakor till lördagen, säger Inga-Lill Wilhelmsson. Det kanske är precis så det räcker, men vi vill ju att alla går åt eftersom brödet är godast nybakat.
Vanna kvarns bröd är populärt bland laktosintoleranta eftersom degen bakas på vatten i stället för mjölk.
På kvarndagen blir det även pilkastning, lotterier, fikaservering och musikunderhållning.