Utbildningssatsning i Bollebygds förskolor

Bollebygd Artikeln publicerades
Bollebygds kommun låter fyra förskollärare utbilda sig om språkutveckling.
Foto: Anne Engström
Bollebygds kommun låter fyra förskollärare utbilda sig om språkutveckling.

Bollebygds kommun låter fyra förskollärare utbilda sig för att bli språk-, läs- och skrivutvecklare. Samtidigt utbildas förskolepersonal i anknytningspedagogik.

Bollebygds kommun vill utveckla språkundervisningen i förskolan och låter nu fyra förskollärare utbilda sig i Skolverkets regi för att bli språk-, läs- och skrivutvecklare.

Utbildningen har pågått sedan våren 2018. Under åtta utbildningsdagar fördelade på fem tillfällen 2018–2019 får förskollärarna ta del av föreläsningar, gruppdiskussioner och erfarenhetsutbyte. Enligt Annika Jonshede, förstelärare i förskolan och en av kursdeltagarna, ska de ta med sig kunskaperna för att utveckla språket i förskolorna i Bollebygd.

Den reviderade läroplanen för förskolan, som träder i kraft i juli 2019, lyfter högläsning och lärande. De fyra utvecklarna kommer att ha ett handledande uppdrag och verka för det kollegiala lärandet bland medarbetarna på sina arbetsplatser i Bollebygd.

Den andra utbildning som pågår för förskollärare handlar om anknytningspedagogik gör trygga relationer. Anknytningsteorin handlar om nära och känslomässiga relationer samt deras betydelse för individens utveckling. Barn som utvecklat en trygg anknytning till minst en vuxen på förskolan litar på att de blir tröstade när behov uppstår. De kan då slappna av och ägna sig åt lek och utforskande.

Under 2018 har förskollärare från förskolorna Ekdalen, Erikstorp och Slättängsgården gått utbildningen bestående av fem handledningstillfällen på distans och föreläsningar av forskare och författare Birthe Hagström.

I mars i år påbörjar förskolorna Odensgården, Kroksdal och Sörån samma projekt.

Som ett resultat av utbildningen ska det även skrivas en gemensam handlingsplan för inskolning som kommer att användas av alla förskolor i kommunen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.