Spel i alla former på läger på Råddehult

Hultafors Artikeln publicerades
I figurspelet behövs det en tumstock för att avgöra steg- och skottlängd. Lucia Fohlin, Sunnali McCoy, spelledaren Arvid Silvmarker, Elsa Folkeson Lyons och Lisa Toshach är djupt engagerade.
Foto:Anne Engström
I figurspelet behövs det en tumstock för att avgöra steg- och skottlängd. Lucia Fohlin, Sunnali McCoy, spelledaren Arvid Silvmarker, Elsa Folkeson Lyons och Lisa Toshach är djupt engagerade.

36 deltagare och 19 ledare från både Västsverige och övriga landet spelar spel och lajvar torsdag–söndag på Råddehult i Hultafors när Västlägret ordnas av föreningen Västspel.

Västlägret ordnas för fjärde året och det är andra gången lägret håller till på lägergården Råddehult i Hultafors.

– De första två åren var vi på två olika platser i Gråbo, säger lägerchefen Ulf Bengtsson. Sedan växte deltagarantalet så vi behövde mer plats och då hittade vi Råddehult.

Årets 36 deltagare och 19 ledare (varav den yngsta är 14 år) är något färre än förra året.

– Vi höll igen medvetet för att få en jämnare könsfördelning, säger Ulf Bengtsson. Spelandet och lajvandet blir annars lätt en affär för män.

Lägret fokuserar på jämställdhet genom att skapa bra förebilder för barn och hitta spel och figurer som inte är överdrivet sexistiska.

Fokus på lägret ligger på analoga spel såsom brädspel, rollspel, figurspel och kortspel – Ulf Bengtssons son kallar dem ”kartongspel” – och lajv.

Lovisa Bouvin, 8 år, spelar kortspelet Magic the Gathering med Adam Sandström, 16 år, som är en av de unga ledarna på lägret.

De äldre barnen kom redan på onsdagskvällen och fick förbereda sig för att leda spelmoment för de yngre på fredagen.

Lägret är indelat i olika delar: kortspel, rollspel, figurspel. De som är med för första gången ska prova allt, medan de som varit med förut kan välja en fördjupning i stället.

Helle Lenhult från Lidköping är en av dem som valt fördjupningen att sy kläder. Hon syr en grön mantel som hon ska ha på lördagens lajv.

– Jag kan inte berätta något om min roll, säger hon. Då hjälper jag de andra i lajvet.

Saga Nyman Renström och Maja Hansson är med i en förening på Tjörn som arrangerar lajv i Göteborgsområdet. De har skrivit lajvet till helgen som handlar om att magin har försvunnit i landet och alla magiker måste försöka hitta den igen.

– Vi kan inte berätta mer, säger Saga Nyman Renström. Deltagarna får egna mål och uppgifter som de andra inte ska veta om för att spelet ska föras framåt.