Söndagskrönika 30 november

Bollebygd Artikeln publicerades

I dag skriver jag INTE en krönika om Sveriges största folkrörelse.

Åtminstone inte en hel. Visserligen hade vi konsert med Göteborg Gospel i går kväll och jag går alltid från konserterna helt uppfylld av de positiva publikreaktionerna och känslan av gemenskap i kören, men eftersom jag har fått en läsarreaktion i veckan om att jag skriver för mycket om körsång (eller hur läsarkommentaren nu skall tolkas), så tänkte jag ägna resten av krönikan åt något annat innan alla ni andra läsare också tröttnar...

I dag ser jag fram emot en riktigt späckad dag i Bollebygds centrum. Det är julmarknad i byn med en massa erbjudanden hos handlarna, 2009 års Bollebygdsambassadör presenteras och får diplom och Bollebygdskanna av kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (m), den nya skulpturen i Stationsparken avtäcks av ungdomsrådets representanter och Bollebygds lucia presenteras. Den som inte gillar något av det kan i stället gå på Hela Bollegården sjunger. Bara att välja.

Lyckligtvis kan vi väl räkna med att det inte kommer att vara lika hysteriskt på marknaden i Bollebygd som i ett köpcenter i USA häromdagen. Aftonbladets nätupplaga berättar om hur en 34-årig butiksanställd i Wall-Mart på Long Island, NY, trampades ihjäl då cirka 200 kunder ville komma först in och köpa en billig platt-tv på den stora readagen. En 28-årig gravid kvinna fick föras till sjukhus. Begreppet köphysteri har fått en helt ny dimension. Visst kan shopping vara ett stort intresse för många, ibland även för mig, men på liv och död är det normalt inte.

Här i Sverige och Europa i övrigt firas förresten sedan ett antal år tillbaka En Köpfri dag den sista lördagen i november. I år var det alltså gårdagen, den 29 november, som gällde. Initiativet togs i Kanada 1992 av en före detta reklamare och rörelsen finns nu i över 60 länder. Tanken är att göra folk medvetna om vad de köper och visa på alternativ till våra vanliga konsumtionsmönster.

Lyckades ni låta bli att handla något? Själv var jag ju upptagen av annat än shopping i går så jag handlade i alla fall inte något mer än mat och dryck. Förra årets köpfria dag måste jag erkänna att jag gjorde en liten miss. Jag gjorde nämligen sönder mina strumpor och var tvungen att se representativ ut, så jag köpte ett par strumpor. Det gick inte att undvika. Att gå barbent i november var inte ett alternativ.