School's Out for Christmas

Bollebygd Artikeln publicerades
Cia Lindström lämnar ut vinster i julklappslotteriet, medan ungdomarna står och väntar på att höra sitt nummer ropas upp av Felix Wåhlin.
Foto: Anne Engström
Cia Lindström lämnar ut vinster i julklappslotteriet, medan ungdomarna står och väntar på att höra sitt nummer ropas upp av Felix Wåhlin.

När Bollebygds drogfria skolavslutningsarrangemang School's Out i julupplaga lockade med julklappsutlottning, gratis korv och glögg dök ett 90-tal ungdomar upp i Krafthuset. Ungdomsgården är ett populärt ställe att hänga.

Sommarvarianten av School's Out har funnits i många år och julvarianten ordnades i veckan för tredje gången.

Cia Lindström, Felix Wåhlin, Danijela Vasic och Natalie Trochez arbetar på gården den här skolavslutningskvällen. Alla som kommer dit får blåsa i alkomätare och när de är godkända får de varsin lott. Den som inte är nykter får inte komma in, men när BT dök upp efter ett par timmar hade ingen behövt nekas.

Totalt kom cirka 90 ungdomar under kvällen och det fanns 90 paket i julklappslotteriet så de flesta fick med sig något hem. Man måste vara på plats vid vinst och dragningarna låg utspridda över kvällen för att få ungdomarna att stanna kvar.

– Vi har fått projektpengar till School's Out. Något år har vi haft underhållning, till exempel en trollkarl, men i år ville gårdsrådet att vi skulle ha lotteri, säger Cia Lindström. Alla som kommer bjuds på korv i bröd och alkoholfri glögg.

Daniel Norrman och Ronja Rosholm går en match vid biljardbordet.
Foto: Anne Engström
Daniel Norrman och Ronja Rosholm går en match vid biljardbordet.

I biljardrummet pågår en långdragen match mellan Ronja Rosholm och Daniel Norrman där till slut Ronja tar hem segern. Nästa person står redan beredd att spela, medan ett gäng tjejer sitter och myser på en dyna på golvet.

Simon Nordström Strandh och Emil Söderberg Larsson firar jullovet med likadana tröjor.
Foto: Anne Engström
Simon Nordström Strandh och Emil Söderberg Larsson firar jullovet med likadana tröjor.

Simon Nordström Strandh och Emil Söderberg Larsson kommer i likadana jultröjor.

– Vi hängde nog mer på gården förr, säger de. Men i kväll börjar jullovet så då ville vi absolut komma hit.

Ungdomsgården är populär.

– I snitt har vi runt 40 ungdomar på vardagar och 90–100 på fredagar, säger Cia Lindström. På fredagar serverar vi något extra gott till själkvostnadspris och i höst har vi bland annat haft FIFA-turnering och musik-quiz.

Gården är aktiv på sociala medier – Instagram och Snapchat för ungdomarna och Facebook för föräldrarna.

– Det är viktigare än någonsin att visa vilken fin gård vi har, säger Cia Lindström som hoppas att det nya styret i kommunen ska uppskatta arbetet. Gården har just nu tre heltidstjänster, vilket är en minskning från tidigare fyra, men man har äskat om en tjänst till och hoppas få det beviljat.

– Det finns mycket droger i samhället i dag och Bollebygd är inget undantag. Krafthusets verksamhet är unik i och med att den sorterar under socialförvaltningen och inte under en fritidsförvaltning som i andra kommuner. Det är lättare att fånga upp ungdomar som hamnar snett eller mår dåligt. I Bollebygd når vi alla kategorier av ungdomar, inte bara de som står utanför idrotten eller de stökiga.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.