Annons
Valet 2018

S hoppas på stabil majoritet i Bollebygd efter valet

Socialdemokraterna vill ha fortsatt förtroende att leda Bollebygds kommun – i ett samarbete med ett eller flera andra partier. På fredagen presenterade de sitt program för nästa mandatperiod.
Bollebygd • Publicerad 18 augusti 2018 • Uppdaterad 22 augusti 2018
Socialdemokraternas Ulf Rapp, Emma Isfeldt, Lars-Erik Olsson och Peter Rosholm ser en del utmaningar framöver i Bollebygd och vill få till en stabil majoritet.
Socialdemokraternas Ulf Rapp, Emma Isfeldt, Lars-Erik Olsson och Peter Rosholm ser en del utmaningar framöver i Bollebygd och vill få till en stabil majoritet.Foto: Anne Engström

Kommunen ska fortsätta växa i lagom takt, vilket innebär att bostäder behövs i alla orter. Det kommer även att krävas investeringar i skolor, förskolor och på sikt ett nytt äldreboende.

– Vi hade en kraftig nettokostnadsökning 2017, vilket också oppositionen har påpekat, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Rosholm. Men det finns förklaringar, såsom fler barn och att statliga satsningar kostar kommunen pengar.

Annons

Han säger att kommunen visst har stora skulder, men en del av skuldsättningen skapades redan 2010–2012, då andra ledde kommunen. Men skolans matsal och förskolebyggen var nödvändiga.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Lars-Erik Olsson säger att det även krävts en del snabba ryck för att köpa in fastigheter.

– Samhällsbyggnadsnämnden har 25 miljoner till att köpa strategisk mark och behöver agera om lämpliga fastigheter kommer ut på marknaden.

Kommunen har nästan ingen egen mark, utan måste förlita sig på att få in exempelvis förskolor när privata fastighetsägare bygger. Köpet av Lundgrens fastighet ger ett andrum när det gäller kontor och lokaler för daglig verksamhet.

Omsorgsnämndens ordförande Ulf Rapp säger att det var viktigt att senaste fullmäktige godkände tillfälliga lösningar för Olsfors och Bollebygd i väntan på nya förskolelokaler.

– Barngruppenas storlek har betydelse för barnens välbefinnande.

– Vi anser att Bollebygd har en god ekonomi, säger Peter Rosholm. Men det är inte ett självändamål att visa fina siffror. Ekonomin är medlet och verksamheten är målet. Vi ska ha så god koll på ekonomin att vi har medel att driva vår verksamhet.

Partiet vill utveckla Kullaområdet inklusive en ny skola och på sikt ett resecentrum. Det finns redan ett beslut, fattat i september 2014, att stå fast vid.

– Det kostar pengar varje gång man gör en helomvändning, säger kommunstyrelsens andra vice ordförande Emma Isfeldt. Med skolan nära den nuvarande kan lärare i exempelvis slöjd arbeta på båda skolorna.

– Vi lovar inte guld och gröna ängar, säger Lars-Erik Olsson. Tak över huvudet är en mänsklig rättighet. Men vi ska inte ha höghus på Kulla, utan en byggnation på lagom nivå för dalgången.

Annons

Man ska arbeta för fler trygghetsbostäder och planera för ett nytt äldreboende, som blir nödvändigt på sikt.

Andra punkter på S-agendan är att fortsätta utveckla dialogen med kommuninvånare, utveckla medarbetarskapet och bygga en gång- och cykelväg till Ballasjön förbi den nya skolan.

Tillgänglighet och digitalisering kan effektivisera arbetet i kommunen. Det ska vara lätt att fylla i blanketter på nätet så att handläggningen av bygglov eller olika ansökningar går snabbt. I och med flytten till Lundgrens tidigare fastighet på Hembygdsvägen kan man öppna ett kontaktcenter.

Man vill även underlätta för företagen.

– Vi kan inte bara vara en boendekommun. Vi vill ha ett levande centrum och då måste det finnas en dagtidsbefolkning som använder service och handel.

S, MP och V lade sin senaste budget med stöd av L och KD. Socialdemokraterna öppnar för samarbete med andra efter valet, men går inte ut med ett gemensamt program med något parti.

– Kommunen behöver en majoritet som styr, säger Peter Rosholm. Valresultatet får avgöra sammansättningen, men vi är egentligen öppna för samarbete med alla partier utom Sverigedemokraterna. Det viktiga är att de partier som ingår vet att man även måste ta tråkiga beslut.

– De flesta partier vill Bollebygds bästa, säger Emma Isfeldt. Det är viktigt att visa invånarna att vi har koll på ekonomin.

Lars-Erik Olsson fyller i att politiker bor i kommunen och är skattebetalare som alla andra.

– Vi vill inte utsätta oss själva för en härdsmälta, säger han. Vi har ingen ambition att höja skatten, om det inte blir nödvändigt.

Annons

Ulf Rapp säger att det är viktigt att se kommunpolitiken som ett samhällsbygge.

– Det är lätt att vara populistisk och rikta in sig på detaljer, men man kan inte bara utveckla småbitar. Och i det större perspektivet ska man vara medveten om att trots kommunalt självstyre påverkas vi av rikspolitiken. Vad händer i Bollebygd om de partier som vill minska statsbidragen får igenom det?

Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons