Peter Rosholm: ”Jag kandiderar inte”

Bollebygd Artikeln publicerades
Peter Rosholm (S) har ägnat mycket tid åt planerna för en järnvägsstation i Bollebygd. Nu kan han komma att återgå till jobbet som lokförare.
Foto: Anders Robertsson
Peter Rosholm (S) har ägnat mycket tid åt planerna för en järnvägsstation i Bollebygd. Nu kan han komma att återgå till jobbet som lokförare.

Kommunalrådet Peter Rosholm (S) har varit politiskt aktiv längre tid än Bollebygd varit egen kommun, sedan skilsmässan från Borås. Nu lämnar han politikens frontlinje.

Efter valförlusten i årets val sade Peter Rosholm att han självklart funderade på sin egen roll, men den lokala partiföreningen deklarerade då att den har fortsatt förtroende för honom.

Men nu väljer han alltså ändå att kliva av och meddelar att han inte kandiderar till posten som oppositionens kommunalråd, alltså vice ordförande i kommunstyrelsen, för den kommande fyraårsperioden. Peter Rosholm säger att det känns som rätt läge att låta någon ny växa in i uppdraget – en person som kan bygga för en rödgrön valseger 2022.

Peter Rosholm har dock fortfarande kvar sin plats i kommunfullmäktige, där han var förstanamn på partiets valsedel och fick 100 personröster av partiets totalt 448.

– Jag har funderat på det här beslutet ett tag, säger Peter Rosholm. Jag behövde tänka över om jag har lust att fortsätta i det nya läge som har uppstått. Jag har hållit på länge och känner att det kan vara dags att släppa fram andra.

Han säger att han har ytterligare ett skäl till att inte kandidera till posten som kommunstyrelsens vice ordförande.

– Jag tror inte på det nya styret i kommunen och då är det inte jag som ska sitta på oppositionens högsta post. Det är en märklig situation där flera av dem till och med valde att inte rösta på sin egen kandidat till kommunfullmäktiges andre vice ordförande utan röstade in en Sverigedemokrat.

Det finns även personliga skäl till att välja att ta ett steg tillbaka.

– Det är tufft i toppen. Man blir angripen både direkt och i sociala medier och får klä skott för allt möjligt som händer, till och med om det inte är ens egna beslut, och står i skottlinjen för rena personangrepp. Det tar mycket tid av privatlivet och man måste fundera på om det är värt det.

Beslutet var inte lätt att fatta.

– Jag var med och bildade Bollebygds kommun och den har varit en stor del av mitt liv, säger Peter Rosholm.

Du och Mattias Josefsson (S) i Ulricehamn har båda valt att kliva av efter valförlusten. Är det något ni har diskuterat?

– Vi har pratat om det förstås och jag visste om hans avhopp innan det blev officiellt. Vi har likartade lägen i våra kommuner, även om det nog är något värre i UIricehamn. Men det handlar nog mest om att när förutsättningarna ändras är det läge att tänka över sin egen roll.

Vad ska du göra nu då?

– Jag har ju kvar min plats i kommunfullmäktige och får troligen några mindre uppdrag i regionen. Och jag är ju fortfarande anställd som lokförare så jag har ett jobb att gå tillbaka till om jag vill. Vi får se hur det blir.

Vem som efterträder Peter Rosholm är inte klart. Partiet har styrelsemöte under tisdagen och medlemsmöte under onsdagen. Emma Isfeldt är nummer två på valsedeln, men om hon är aktuell eller inte vet bara valberedningen.

Peter Rosholm var med och arbetade för bildandet av en egen kommun som kommunpolitiker i Borås. Han var aktiv i processen som ledde fram till regeringsbeslutet 1993, arbetade under 1994 med att bygga upp den nya kommunen och var med om starten den 1 januari 1995.

Efter ett flertal politiska uppdrag i kommunstyrelsen, kommunstyrelsens arbetsutskott, posten som vice ordförande i bygg- och miljönämnden blev han för 13 år sedan kommunalråd. De första nio åren var han vice ordförande och de senaste fyra åren ordförande.

De första två åren hade han fortfarande kvar sitt uppdrag i regionen, men 2016 lämnade han posten som ordförande i styrelsen för Södra Älvsborgs sjukhus för att vara kommunstyrelsens ordförande på heltid.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.