Osäkra drogtester skrämmer föräldrar i Bollebygd

Bollebygd Artikeln publicerades

Drogtester i Bollebygd visade att flera ungdomar hade tagit cannabis eller liknande, medan blodproverna som nu analyserats visar på inga droger alls.

– Det har skapat flera veckors oro för våra familjer, säger en pappa. Våra ungdomar förtjänar en ursäkt från polisen.

– Det är anmärkningsvärt många prov som avviker, säger Mikael Söderman som är förundersökningsledare för ungdomsutredningar vid polisen i Borås. I fortsättningen kommer vi att invänta blodproverna innan vi kontaktar socialtjänsten. Sållningsprovet känns inte tillräckligt säkert.

På det drogfria arrangemanget School's Out, med rapparen Petter som dragplåster, fick ungdomarna bara blåsa för alkohol. Narkotika testades de inte för.

– Det är bara polisen som har befogenhet att tvinga någon till drogtester, säger socialchef Maria Degerman i Bollebygds kommun.

Kommunen upplät en lokal i kommunhuset för drogtester, men hade ingen personal där. All socialförvaltningens personal i tjänst fanns på School's Out vid Krafthuset. Polisen meddelade vilka som testat positivt på urinproverna och socialen erbjöd så kallade pejlingssamtal till alla familjer. Maria Degerman säger att kommunen fick ett tiotal sådana rapporter.

– Vi vill arbeta proaktivt och går in på ett tidigt stadium, säger Maria Degerman. Det är bara ett erbjudande och om blodprovet visar sig negativt rivs alla papper. Det är ingen risk att vi för register. Men hade någon behövt hjälp så känns det viktigt att vara med direkt.

Nu börjar svaren på blodproven komma från Rättsmedicinalverket och de är negativa när det gäller cannabis.

– Det är inte klokt att ungdomarna testats, fått klä av sig och visiterats utan någon som helst grund, säger pappan till en av ungdomarna. Jag vill också att narkotikan försvinner från Bollebygd, men inte att ungdomarna behandlas som bovar.

Mikael Söderman säger att han inte vet exakt hur många som testade positivt på urinprovet och sedan negativt på blodprovet, eftersom han inte har fått tillbaka alla tester från Rättsmedicinalverket ännu, men att han reagerade när det ena efter det andra visade sig avvika.

– På urinproven fick vi ungefär lika många negativa som positiva utslag för cannabis, men på blodproven är det negativt, säger han. Det kan bero på antingen att stickorna för urinprov visar fel eller att det är en variant av syntetisk cannabis som inte syns på blodprovet. Men det är inte bra om ungdomar anklagas felaktigt.

Han säger att fallen i Bollebygd är så många att det tyder på att något är galet. Insatsen den natten är den enda i Sjuhärad han känner till där det blivit så stora avvikelser. Han kommer nu att kontakta alla föräldrar och förklara att det blivit fel och tills man fått reda på var felet ligger kommer polisen att vänta med att kontakta socialförvaltningarna tills blodprovet analyserats.