Nytt liv i skidbacken ger Bollebygd ett lyft

Bollebygd Artikeln publicerades

Årets Bollebygdsambassadör 2015 är inte en, utan hela sju personer.

I somras tog de över den nedgångna skidanläggningen Bollekollen och på ett halvår har de röjt backarna, lagat liften, rustat upp byggnaderna och öppnat upp anläggningen för allmänheten.

BT var på besök i sommar när killarna nyligen hade tagit över Bollekollen och redan då såg man att de var igång direkt. Det första som märks när man kommer till Bollekollens parkering nu är att grinden som stängde av bron från parkeringen är borta. Det finns en tanke med det.

– Det vore roligt om det kunde bli som Slottsskogen i Göteborg, säger Nicklas Thorsson. Där kan man röra sig fritt, men det ordnas aktiviteter som folk kan delta i. Vi tycker bara att det är positivt om folk är här och går stavgång eller springer i backen, eller bara ser det som ett strövområde.

Men de har förstås inte bara tagit över för att ge Bollebygdsborna en park. Det finns planer för den klassiska skidbacken. Redan i somras arrangerades en motortävling i backen och det kommer att bli fler. Bolllekollen är medlem i Svemo (Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet) och Svenska skidanläggningars organisation. Och Bollekollen Sportklubb har registrerats i Riksidrottsförbundet.

– Verksamheten i sportklubben står, åtminstone till en början, på tre ben, säger Bollekollens ordförande Rickard Svensson. Det är skidor, cykling och motorsport. Men med tiden kan det bli fler grenar.

Han säger att även om gänget är entusiaster och skulle vilja göra allt på en gång får man tänka på att man inte kan vara överallt samtidigt. Man får jobba fram det successivt, men de är öppna för Bollebygdsbornas idéer.

– Vi kan inte ha alla idéer själva, men vi hoppas att Bollebygdsborna kan bidra med en del, säger Christoffer Lundell.

– Uppmärksamheten har gjort att vi fått lite press på oss, säger Nicklas Thorsson. Vi hade tänkt ha en mjukstart men när folk har sett att det har hänt saker här har de varit så intresserade att vi har fått se till att det händer en del.

I början var det väldigt påtagligt att det var något på gång. Då röjdes det träd i mängder runt backen. Däremot syns det inte lika mycket när man jobbar med vattenledningar och elkablar. Då kommer folk och frågar om det inte händer något. Bollekollen har verkligen blivit Bollebygdsbornas angelägenhet och många gamla skidåkarprofiler har hjälpt till och gett goda råd.

– Vi fick in flera förslag till Bollebygdsambassadör, säger kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (M). Men Bollekollen är en god marknadsförare. Den är starkt förknippad med Bollebygd trots att den inte varit igång på länge.

I vinter hoppas Bollekollengruppen att kunna spruta snö till en barnbacke för skidor och pulkor. Visserligen har de satt igång liften, men att spruta den stora backen skulle vara lite för krävande första vintern när mycket arbete fortfarande återstår.

– Mer och mer faller på plats, säger Rickard Svensson. Vi gick på en och annan nit i början när vi grävde av någon elledning som inte var utmärkt och allt ljus slocknade. Och vi var inte pålästa på alla skidregler från början men nu är vi riktigt vassa på det.