Annons

Nya turer kring Tingshuset - flytt ska upphandlas igen

Flytten av det unika Tingshuset i Bollebygd är ingen lätt nöt att knäcka. Efter att alla anbud på arbetet var för dyra har hembygdsföreningen engagerat sig i att lösa en billigare flytt, men nu landar det i att man på nytt ska upphandla arbetet att flytta huset.
Bollebygd • Publicerad 13 juli 2018
Stora salen i Tingshuset. Västarvet vill bland annat att väggpaneler och den gamla tingsklockan bevaras.
Stora salen i Tingshuset. Västarvet vill bland annat att väggpaneler och den gamla tingsklockan bevaras.Foto: Anne Engström

Bollebygds hembygdsförenings ordförande Leif Karlsson och medlemmen Håkan Alfredsson har engagerat politikerna Christer Johansson (M) och Bengt Classon (M) i frågan och häromdagen var de och gick igenom byggnaderna på nytt inför ett möte med kommunledningen. BT fick en titt på rum som normalt inte är öppna.

Bollebygds härad bildades på 1400-talet och hade troligen från början sin tingsplats utomhus. Klockan från 1634 kan ha använts för att ringa till ting. Det nuvarande Tingshuset är byggt 1760. Innan dess hade Bollebygd sin tingsplats vid Flässjum från 1642 och där byggdes ett tingshus cirka 1650. När Konungens befallningshavare 1773 blev underrättad att det inte fanns någon arrestlokal i Bollebygds härad byggdes två arrestrum av trä till tingshuset 1775 och samtidigt täcktes taket med tegel istället för det tidigare taket av torv och näver.

Den gamla arresten. Den övre luckan användes för att ge fången mat och den undre för att ta ut latrin. Arresterna vill Västarvet bevara i sin helhet.
Den gamla arresten. Den övre luckan användes för att ge fången mat och den undre för att ta ut latrin. Arresterna vill Västarvet bevara i sin helhet.Foto: Anne Engström
Annons

1800 byggdes Tingshuset till med ytterligare en kammare och kakelugnar sattes in. 1826 byggde man två nya arrestlokaler i Tingshuset och sedan dess har huset sett ut som det gör i dag sånär som på en förstoring av fönster som gjordes på 1890-talet.

Leif Karlsson och Christer Johansson hjälps åt att regla arrestlokalen som ligger i den östra flygeln på Tingshuset. Bengt Classon och Håkan Alfredsson är med på rundturen.
Leif Karlsson och Christer Johansson hjälps åt att regla arrestlokalen som ligger i den östra flygeln på Tingshuset. Bengt Classon och Håkan Alfredsson är med på rundturen.Foto: Anne Engström
Ett gallerförsett fönster till arrestlokalen med järnluckor som kan reglas.
Ett gallerförsett fönster till arrestlokalen med järnluckor som kan reglas.Foto: Anne Engström

1920 flyttade Bollebygds härad sina tingsförhandlingar till Borås och 1920–1938 användes huset av Handelsbanken. På 1950-talet användes Tingshuset som kommunalhus. 1969 flyttades huset cirka 20 meter på grund av att vägen gick för nära husväggen. Sedan dess står huset på en betongsockel.

Inför flytten av Tingshuset beställdes en utredning av Västarvet och resultatet kom nyligen.

– Det har höjts röster om att riva huset och somliga hade nog hoppats att utredningen skulle fastslå att huset inte har något värde, säger Bollebygds hembygdsförenings ordförande Leif Karlsson som har gjort olika beräkningar på huset för att se hur man kan lösa flytten. Men slutsatsen blev den motsatta.

I utredningen skriver Västarvets företrädare ”Tingshusplatsen har gamla anor och det är mycket olyckligt att det gamla tingshuset nu kommer att demonteras och flyttas.” Det ges också rekommendationer att dörrar, golvlister, panelen i salen, armaturer och inredningsdetaljer ska bevaras. Tingshusklockan från 1634 måste bevaras och få en lämplig placering. Timmerstommen tillhör det ursprungliga huset och ska bevaras.

Tingshusklockan från 1634 är äldre än Tingshuset och måste bevaras enligt Västarvet.
Tingshusklockan från 1634 är äldre än Tingshuset och måste bevaras enligt Västarvet.Foto: Anne Engström

På tomten finns även en röd tegelbyggnad från 1920-talet som användes som arrest. Där har även funnits en vit uthusbyggnad som brann ner och där bara grunden är kvar.

Den ”nya” arresten i den gamla tegelbyggnaden har gallerförsedda fönster och en kraftig dörr.
Den ”nya” arresten i den gamla tegelbyggnaden har gallerförsedda fönster och en kraftig dörr.Foto: Anne Engström
Ett tag användes den ”nya” arresten i den röda tegelbyggnaden av Hemvärnet. Några skåp från den tiden står kvar.
Ett tag användes den ”nya” arresten i den röda tegelbyggnaden av Hemvärnet. Några skåp från den tiden står kvar.Foto: Anne Engström

Leif Karlsson påpekar att kommunfullmäktige har fattat beslutet att Tingshuset ska bevaras och flyttas då MS Strand köpte tomten.

– Det beslutet gäller så länge inte fullmäktige fattar ett nytt beslut. Tjänstemän eller nämndpolitiker kan inte besluta om rivning eftersom de då går emot ett beslut i kommunens högsta beslutande organ, säger Leif Karlsson.

En arrestlokal inne i Tingshuset som gjordes om till bankvalv då Handelsbanken höll till i huset. Rummet används just nu till diverse förvaring.
En arrestlokal inne i Tingshuset som gjordes om till bankvalv då Handelsbanken höll till i huset. Rummet används just nu till diverse förvaring.Foto: Anne Engström
Ingången till bankvalvet från pentryt har både en bankvalvsdörr och en kraftig järndörr.
Ingången till bankvalvet från pentryt har både en bankvalvsdörr och en kraftig järndörr.Foto: Anne Engström

Riksantikvarieämbetet har svarat att man inte kan tvinga en kommun att bevara ett hus som inte är K-märkt.

– Men det är vår skyldighet att bevara det åt framtida generationer, säger Håkan Alfredsson. Vill vår tids politiker och tjänstemän bli ihågkomna som de som rev Tingshuset? Bollebygds historia sitter i väggarna.

Annons

Vid en tidigare upphandling kom bara två bud på flytten av Tingshuset. Det ena var på 20 miljoner kronor och det andra på sju miljoner. Båda ansågs för höga.

– Jag har mätt och viktberäknat huset och kollat hur det sitter fast i bottenplattan, säger Leif Karlsson. En preliminär kalkyl ger att det borde landa under fyra miljoner att flytta huset.

Bengt Classon säger att han som sitter i byggnads- och miljönämnden känner att han inte vet vad tjänstemännen gör.

– Trots att jag sitter i nämnden visste jag inte att det har lagts ut ett nytt uppdrag.

– Tingshusets flytt måste vara en politisk fråga, säger Christer Johansson. Vi kan inte lämna åt tjänstemän att besluta hur vi ska bevara vårt kulturarv. Jag tror inte att det finns ett motstånd mot bevarande i S-gruppen heller egentligen, men just nu ser de mer hinder. Det finns alltför få gamla byggnader bevarade i Bollebygd - det är Tingshuset, kyrkan och stationen i stort sett. Vi måste visa invånarna att det finns ett motstånd mot att riva historiska byggnader.

Vid ett möte mellan Leif Karlsson, Håkan Alfredsson och politikerna nyligen sade kommunstyrelsens ordförande Peter Rosholm (S) och byggnads- och miljönämndens ordförande Lars-Erik Olsson (S) att det inte gick att utföra arbetena på något annat sätt än att gå ut med en ny upphandling om man inte ville riskera ny kritik från Konkurrensverket.

– Jag hoppas att vi kan intressera något lokalt företag för att lägga ett bud som blir mer inom de ekonomiska ramarna för kommunen, säger Leif Karlsson. Hembygdsföreningen hjälper gärna till med råd till den entreprenör som får jobbet. Och efter flytten kan vi hjälpa till med återställningen.

En ny upphandling har börjat förberedas men det kan ta tid. En upphandling kan ta tre månader innan anbuden är inlämnade och bedömda och då är vi redan framme i oktober. I avtalet med MS Strand står att huset ska vara flyttat till årsskiftet.

Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons