Mathantverk bevaras vid Vanna kvarn i Olsfors

Olsfors Artikeln publicerades
Vanna kvarn i Olsfors är en traditionell skvaltkvarn.
Foto: Anne Engström
Vanna kvarn i Olsfors är en traditionell skvaltkvarn.

Brödbakning i vedeldad ugn, malning av mjöl i skvaltkvarn och en liten fältspatsfyndighet finns vid Vanna kvarn i Olsfors.

På söndag klockan 11–13 öppnas Vanna kvarn för den traditionella kvarndagen. Besökarna kan se skvaltkvarnen (kvarn med liggande kvarnhjul), men vattenmängden i dammen räcker inte för att starta den, så nymalt mjöl kommer inte att finnas att köpa. Däremot bakas det i vedugnen på lördagen så man kan köpa vedugnsbakat bröd, fika och lotter.

Vanna kvarnförening består av ett gäng frivilliga som underhåller kvarnen, kaffestugan och vandringsleden vid Vannasjön. 2017 fick kaffestugan en ny altan som ökade kapaciteten att ta emot gäster vid fint väder.

Vanna Kvarn i Olsfors består av en kaffestuga och en kvarnstuga.
Foto: Anne Engström
Vanna Kvarn i Olsfors består av en kaffestuga och en kvarnstuga.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.