Laddstolpar på gång för elbilar

Bollebygd Artikeln publicerades
Laddstolpar för elbilar kan sättas upp i Bollebygd.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Laddstolpar för elbilar kan sättas upp i Bollebygd.

Det tog nästan två år från förslag till handling, men nu ska Bollebygds kommun ansöka hos Klimatklivet om att elladdstationer sätts upp på tre platser i centrala Bollebygd.

I maj 2016 lämnade Stefan Edvardsson (FR) en motion om att sätta upp laddstolpar för elbilar på pendelparkeringen vid Stationsvägen i Bollebygd. I förra veckan fick han svar av kommunfullmäktige.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har fått i uppdrag att ta fram underlag för att ansöka om elladdstationer från Klimatklivet, som är Naturvårdsverkets medel för lokala och regionala åtgärder som minskar klimatpåverkan. Tanken är att ansöka om elladdstation vid torget, på personalparkeringen bakom kommunhuset samt vid pendelparkeringarna vid Stationsvägen.

Kommunen får inte driva en verksamhet som kan anses konkurrera med privata företag på marknaden. Bollebygds kommun har möjlighet att söka bidrag med högst 50 procent av investeringskostnaden. Stödet får inte vara mer än 20 000 kronor per laddpunkt.

Michael Plogell (FR) är nöjd med att det händer något i frågan.

– Vi måste ta den vägen och se mot framtidens energiförsörjning. Vi är alldeles för beroende av fossila bränslen, säger han.