Annons

Kommunen hjälper till vid IVPA-satsning i Töllsjö

Räddningsvärnet i Töllsjö vill kunna rycka ut på alla typer av IVPA-larm prio ett. Bollebygds kommun kan komma att finansiera satsningen.
Töllsjö • Publicerad 7 september 2017 • Uppdaterad 8 september 2017
Platschef Jan Henriksson (i bilen)och brandmannen Ted Jankovic (tvåa från höger) visar IVPA-utrustningen för Peter Rosholm (S), Rune Kennborn (KD) och Patrik Carlson (KD).
Platschef Jan Henriksson (i bilen)och brandmannen Ted Jankovic (tvåa från höger) visar IVPA-utrustningen för Peter Rosholm (S), Rune Kennborn (KD) och Patrik Carlson (KD).Foto: Anne Engström

I dagsläget får räddningsvärnet i Töllsjö bara åka på tre kategorier av IVPA (i väntan på ambulans), nämligen hjärtstopp, medvetslöshet och på ambulans begäran.

IVPA började som en åtgärd på platser där det var lång väntan på ambulans, men utvidgades sedan till att räddningsvärn/räddningstjänst kan åka på larm i väntan på ambulans även på orter där avståndet inte var så långt. Då blev det så omfattande att Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund (Särf) drog ner på kategorierna av larm där IVPA tillämpades till tre.

Annons

–Töllsjö har en väntetid på 30 minuter för ambulans så vi vill att räddningsvärnet ska kunna ta alla typer av prio ett-larm, säger Bollebygds kommunstyrelses ordförande Peter Rosholm (S). Vi ska sätta oss med Särf tillsammans med Tranemo och Svenljunga kommuner som har orter i samma situation och diskutera fram en lösning där kommunerna medfinansierar utryckningarna. Vi går inte till Särf med ett färdigt förslag utan ska diskutera fram upplägget.

Han hoppas att ett avtal kan vara klart att skrivas på före årsskiftet.

Töllsjökåren har goda förutsättningar att ta alla typer av IVPA. Alla i hela styrkan har på ideell basis utbildat sig i IVPA.

–Det gör att vi känner oss säkrare vid alla typer av larm, säger platschef Jan Henriksson. Det är trygghetsskapande för invånarna att vi kan ta oss an fler händelser och inte minst trygghet för anhöriga att vi finns där till ambulansen kommer och även kan ta hand om dem efteråt.

Frågan om att kunna rycka ut på alla prio ett kom upp i samtal som Patrik Carlson (KD) och Rune Kennborn (KD) hade med räddningsvärnet. De tog sedan upp det med Peter Rosholm (S) som inte hade svårt att nappa när han hörde vilken summa det handlade om.

–Jag fick frågan hur det kommer sig att S samarbetar med KD om det här, säger Patrik Carlson. Styrkan i en liten kommun är att man kan lyssna på invånarna och bortse från partifärg.

–Ett bra förslag är bra varifrån det än kommer, säger Peter Rosholm. Det är roligt när ett förslag kommer underifrån. Töllsjöborna ber inte bara att vi politiker ska göra saker åt dem, utan presenterar oftast en lösning också.

Jan Henriksson beräknar att det handlar om ett 20-tal utryckningar per år och att kostnaden är cirka 50000 kronor.

–För oss i KD är det viktigt att vård kan ske nära invånarna, säger Patrik Carlson. Vi tror att det ska gå att få gehör för att lägga den summan i budgeten.

På sikt hoppas Jan Henriksson även att få utöka med en mindre bil i Töllsjö. Om man inte måste ha C-körkort kan exempelvis sjukvårdspersonal som bor på orten åka ut på IVPA-larmen.

Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons