Klimatmanifestation planeras i Bollebygd

Bollebygd Artikeln publicerades
Bollebygds kommunhus är en av de platser där klimatmanifestationer ska hållas på fredag den 30 november.
Foto: Anne Engström
Bollebygds kommunhus är en av de platser där klimatmanifestationer ska hållas på fredag den 30 november.

På fredag hålls klimatmanifestationer under hashtaggen #Fridaysforfuture utanför 59 kommunhus i landet. Bollebygd är en av de utvalda kommunerna.

Bollebygd och Borås är de enda Sjuhäradskommuner som ingår i den rikstäckande manifestationen, som hakar på 15-åriga Greta Thunbergs välkända sittstrejker utanför Sveriges Riksdag.

Nätverket Klimatsverige, som består av ett 90-tal föreningar, har gjort uppropet om att göra den 30 november till en rikstäckande manifestation för Parisavtalet och en snabb utfasning av fossila bränslen. Fredagen är några dagar före att FN:s klimattoppmöte startar i Katowice, Polen. Där kommer världens ledare samlas för att enas om hur vi ska stoppa klimatförändringarna.

Enligt nätverket krävs koldioxidbudgetar med minst tio procent årliga utsläppsminskningar för att undvika en global katastrof.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.