Klartecken för modulboendet på Lokes väg

Bollebygd Artikeln publicerades
HVB-bygget i Bollebygd har stått klart en tid. Nu är det slutbesiktigat och godkänt för användning som bostäder.
Foto: Anne Engström
HVB-bygget i Bollebygd har stått klart en tid. Nu är det slutbesiktigat och godkänt för användning som bostäder.

Det tog mer än två år, men nu är det fritt fram att använda bostadsmodulerna som Bollebygds kommun lät uppföra på Lokes väg. Men behovet av ett HVB har minskat så användningen blir en annan.

Att sätta upp moduler var tänkt att vara en snabb lösning på problemet med att placera de ensamkommande flyktingungdomar som Bollebygds kommun tilldelades efter den stora flyktingvågen 2015–2016, men den lösningen blev allt annat än snabb.

BT har tidigare berättat om turerna kring HVB-modulerna - ett bygge som stoppades genom länsstyrelsens beslut om inhibition (förbud att fortsätta arbetena) i november 2016 med följden att byggnaden fick en del fuktskador. Inhibitionen beslutades efter att grannar hade överklagat bygglovet. I februari 2017 hade såväl mark- och miljödomstolen som mark- och miljööverdomstolen upphävt länsstyrelsens beslut att stoppa bygget och man kunde börja färdigställa byggnaden och ta itu med fuktproblemen.

Byggföretaget Smartbo, som fått uppdraget att bygga modulerna, fick uppdraget att rätta till fuktproblemen genom ett tilläggsavtal. Uppfattningen om vad som hände sedan går isär, men då arbetena inte var klara i mars 2017 bestämde Bollebygds kommun sig för att i stället anlita Smartbos underentreprenör Aluforma för att göra klart arbetet. Kommunen anser att det var möjligt att anlita en annan entreprenör eftersom Smartbo inte fullgjort sitt åtagande, medan Smartbo anser att kommunen har gjort fel och har överklagat direktupphandlingen. Kommunen har överklagat förvaltningsrättens dom och ärendet väntar på att prövas i kammarrätten.

Byggnaden uppfördes efter att kommunens jävsnämnd hade beviljat ett tillfälligt bygglov för moduler för boende för ensamkommande flyktingungdomar, ett HVB (hem för vård och boende). Under tiden den långdragna processen har pågått har behovet av HVB för flyktingungdomar minskat och kommunen funderar nu på andra användningsområden såsom studentboende, annat boende eller verksamheter. Bygglovet gäller endast bostadsändamål.

En ytterligare fuktsanering gjordes våren 2018 efter att Rise (Research Institutes of Sweden) i Borås gjort mätningar av fuktkvoter. Nu har slutbesiktningen gjorts och efter att byggnaden fått nya ventilationsaggregat har kommunen fått ett slutbesked. Byggnaden uppfyller lagkraven och kan användas. Det som återstår är att bestämma till vad.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.