Omfattande skogsbrand under kontroll – kan blossa upp under dagen

Bollebygd Artikeln publicerades
Bild tagen ifrån vägen mellan Bollebygd och Olsfors.
Foto: Johan Blomdahl
Bild tagen ifrån vägen mellan Bollebygd och Olsfors.

Räddningstjänsten kämpade i timmar med släckningsarbetet för den stora skogsbranden i Bollebygd under påskafton. Under kvällen lyckades de få den under kontroll men varnade samtidigt för att den kan blossa upp igen under påskdagen.

Strax efter klockan 16 på lördagen kom ett larm till räddningstjänsten om en skogsbrand vid Råssa i Bollebygd. Där hade det börjat brinna kraftigt i terrängen, över flera hektar, mellan nya och gamla väg 40.

Enligt räddningstjänsten var det nio enheter på plats för att få kontroll på elden som hade en omfattning på cirka 400 gånger 400 meter och man har jobbat i över fem timmar innan elden var under kontroll igen. Men släckningsarbetet är fortfarande långt från över.

– Det brinner fortfarande på vissa ställen, men vi har kunnat minska bemanningen från 40 till 15 personer på plats för bevakning under natten, säger Joel Jacobsson på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Men om vinden tilltar under söndag morgon finns det risk för att elden kan blossa upp igen om det ligger kvar glöd i marken.

– Vi kommer att ha en efterbevakning i området för att se till så att vi kan säkerställa hur det ser ut, säger Joel Jacobsson.

Ingen har kommit till skada i branden, men i området finns enskilda bostadshus. Enligt Joel Jacobsson har räddningstjänsten lagt resurser på ett hus som är direkt berört.

Enligt GT är det skogsägaren Lennart Hermansson vars skog som drabbats av branden. Han bor inte där det brinner, men var nere på plats för att se vad som hänt.

– Det är planterad ungskog, nio-tio år, som förstörs. Det har ju inget timmervärde men det kostar en hel del pengar att plantera om den, säger han till GT.

I nuläget känner man på räddningstjänsten inte till orsaken till branden.

Flygbild från branden i Bollebygd.
Foto: Läsarbild/Sanna Svensson
Flygbild från branden i Bollebygd.

Under eftermiddagen och kvällen ledde branden till ytterligare problem även utanför skogspartiet. Trafikverket fick gå ut och varna för de stora rökpelarna som steg från brandplatsen för att röken kunde riskera att skymma sikten över R40.

På Sveriges radios trafikredaktion gick man vid ett flertal tillfällen ut med information om att bilister störde trafiken på R40 genom att stanna till för att filma. Något som man på räddningstjänsten inte har hört någonting om under dagen.

– Men vi har upplevt att det har varit en hög belastning när det kommer till att många har hört av sig för att rapportera om att de har sett rök, säger Joel Jacobsson.

Under både fredagen och lördagen har BT rapporterat om ett flertal gräs- och terrängbränder i Sjuhärad som orsakats av att det är mycket torrt i markerna. Räddningstjänsten har sedan tidigare avrått kraftigt från att elda.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.