Ida Ekstedt skrev fantasybok i fjärde klass

Bollebygd Artikeln publicerades
Klass 5 A, med läraren Linda Wennersten Sporre längst bak och Ida Ekstedt i mitten med böckerna, känner stolthet över att få fira klasskamratens författardebut.
Foto: Anne Engström
Klass 5 A, med läraren Linda Wennersten Sporre längst bak och Ida Ekstedt i mitten med böckerna, känner stolthet över att få fira klasskamratens författardebut.

När Ida Ekstedt gick i fjärde klass skrev hon en fantasybok i riddarmiljö. Nu är boken utgiven och i fredags hade hennes klass 5 A på Bollebygdsskolan releaseparty.

Boken heter ”Neas stora äventyr - en riddarsaga”. Upprinnelsen till att Ida Ekstedt skrev boken var en uppgift som klassläraren Linda Wennersten Sporre gav till klassen att skriva en saga om medeltiden. För Idas del blev det en hel bok på 63 sidor.

– Jag visste redan ganska mycket om riddare så jag behövde inte ta reda på så mycket för att kunna skriva boken, säger Ida Ekstedt.

Hon berättar att boken handlar om en tjej vars dröm är att få bli riddare med eftersom hon inte är en kille får hon inte bli riddare. Då klär hon ut sig till kille och lyckas bli antagen. Hon är med i en strid, men det går bra och hon blir inte avslöjad.

Ida Ekstedt har skrivit boken delvis hemma och delvis på skolan.

– Ida är en god förhandlare och jag är inte svår att övertala om man har bra argument, så några gånger har hon fått byta ut en annan skoluppgift mot att sitta och skriva, säger Linda Wennersten Sporre, som har varit klassens lärare sedan trean.

Eleverna i klass 5 A är stolta över att ha en författare i klassen och en av eleverna som är med i skolbibliotekarie Olle Örngårds läscirklar där man ska föreslå böcker till skolans eget Nobelpris föreslår att Idas bok ska nomineras vid sidan av alla de stora kända författarna.

– Jag har jobbat på Bollebygdsskolan sedan 2001, säger Olle Örngård. Det finns tillfällen som är extra roliga och det här är ett sådant.

Tidigare har skolan gett ut en bok med samlade noveller av flera elever, men aldrig en hel bok som skrivits av en elev. Att det är en riktig bok poängteras av Olle Örngård.

– Den har ett ISBN-nummer och jag ska skicka ett pliktexemplar till Kungliga biblioteket, säger han. Då kommer den att bevaras. Tänk när Idas barnbarn en gång kan hitta hennes bok.

Olle Örngård säger att Ida Ekstedts läsande började med något som en del säger inte är så bra som riktiga böcker, nämligen mängder av Kalle Ankapocket.

– Ida älskade att läsa dem och det gynnade läslusten och gav henne ett stort ordförråd. Förlängningen av att läsa mycket är skrivandet – att man vågar uttrycka sig i skrift.

Ida Ekstedt har fått sin glassportion och klasskamraterna blir serverade. Bokutgivningen är värd att fira.
Foto: Anne Engström
Ida Ekstedt har fått sin glassportion och klasskamraterna blir serverade. Bokutgivningen är värd att fira.

I fredags fick klassen äntligen se den färdiga boken, som nu kommer att finnas till försäljning i skolbiblioteket och troligen även på kommunbiblioteket. Boken har tryckts i 45 exemplar så det gäller att hålla sig framme om man ska få tag på ett exemplar.

En sådan händelse är förstås värd att fira så vid fredagens releaseparty bjöds hela klassen på glass. Det är inte varje dag en av skolans elever debuterar som författare.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.