Hoppet inte helt ute för partistöd

Bollebygd Artikeln publicerades
Ingridh Anderén (M) argumenterade för att Moderaterna skulle få partistöd trots missen.
Ingridh Anderén (M) argumenterade för att Moderaterna skulle få partistöd trots missen.

Det uteblivna partistödet för M och L i Bollebygd behöver inte innebära att de blir helt utan ekonomiskt stöd inför valrörelsen 2018.

Som Borås Tidning berättat har Moderaterna och Liberalerna återredovisat tidigare utbetalt partistöd för sent och kommunstyrelsens förslag var därför att de blir utan partistöd i år.

I kommunfullmäktige argumenterade Ingridh Anderén (M) för att M trots allt skulle få partistöd och fick stöd av Eva Svantesson (M).

– Kommunallagen säger att fullmäktige får besluta om att inte betala ut partistöd till partier som inte redovisat i tid eller inte fyller sina stolar, men den säger inte att man måste besluta det, säger Ingridh Anderén. Det urholkar demokratin att inte betala ut partistöd eftersom det inskränker möjligheten att bedriva valrörelse.

Michael Plogell (FR), Lars-Erik Olsson (S) och Sassi Wemmer (MP) sade att det är ett problem att L och M inte får pengar ett valår, men att man måste följa formalian.

– Jag tycker också att det är sorgligt att de inte får sitt stöd men det är viktigt att vi som ytterst styrande har koll, säger Lars-Erik Olsson.

Efter viss debatt tog Ingridh Anderén tillbaka sitt förslag och beslutet blev att alla partier utom M och L får partistöd. Däremot lade Sassi Wemmer ett tilläggsförslag som går ut på att valåret 2018 kan partierna få partistödet utbetalt direkt när de har redovisat 2017 års stöd. Det förslaget antogs.