Högt betyg för Bollebygds ekonomi

Bollebygd Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bollebygds ekonomi och finanser har fått högsta betyg i Svensk kommunratings analys av alla landets kommuner. Bollebygd är en av endast 58 kommuner som når högsta nivån A och certifieras.

Analysen baseras på 19 olika nyckeltal inom fem områden: kommunskuld, finansiella risker, finansiella möjligheter, finansiell hälsa och ledningsförmåga. De kommuner som når betyget A certifieras.

Betygen sätt enligt solvensprincipen, vilket innebär ett ekonomiskt läge där en organisation klarar alla sina ekonomiska åtaganden.

Kommunchef Anders Einarsson är nöjd. Han säger att det är ett bra kvitto på att organisationen har gjort ett bra jobb och har kontroll på styrningen. En stabil ekonomi behövs inför kommande års utmaningar då volymerna inom förskola, skola och äldreomsorg kommer att öka kraftigt.

Betyder ett högt betyg även andra fördelar, som till exempel bättre lånevillkor, för kommunen?

– Nej, det har nog inte så stor betydelse, men det är ett kvitto på att kommunen fungerar bra ekonomiskt, säger Bollebygds ekonomichef Svante Cras.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.