Här är matte en familjeangelägenhet

Bollebygd Artikeln publicerades

– Vi vill sprida idén att matte är roligt till alla er föräldrar, sade matematikläraren Milena Lampret.

För andra året arrangerade Örelundsskolan i Olsfors på torsdagen en familjemattekväll. Föräldrar och elever fick utöva matte i alla former i skolan och på skolgården.

– Matte skall vara ett ämne man ser på med glädje. Det här gör vi dagligen med era barn och nu vill vi sprida det till er föräldrar, sade Milena Lampret.

Hon och skolans andra matematiklärare Berit Carlsson instruerade familjerna om kvällen. Familjerna fick gå runt på fyra olika stationer: Utematte med tips, Pengagalen, Spelhålan och Knep & Knåp.

På skolgården hade man en tipspromenad med tio kluriga matematikfrågor. De fanns i två olika svårighetsgrader beroende på barnens åldrar.
På första våning låg spelhålan. Där fick familjerna spela olika spel tillsammans och man inser efter ett tag att det gäller att kunna lite matematik i många spel. Allt från vanliga kortspel till olika tärningsspel förekom.

Charlotte Carlbaum spelade tjuvspelet med pojkarna Miralem Kaltak och Jonathan Mansikka Carlbaum och det tog hela den tid som var avsatt för spel. Bönorna de skulle vinna från varandra gick fram och tillbaka utan att någon lyckades få alla.
På andra våning var det Knep & knåp. Man kunde lösa uppgifter med att flytta tändstickor eller vika X-boxar. Barnen har gjort X-boxar när de hade sin X-dag tidigare i år så de hade lite försprång före föräldrarna.

I matematikverkstaden i källaren var temat Pengagalen och man spelade spel om pengar eller så kunde man handla låtsasmat i den lilla butiken där barnen tränar på att använda kassaapparat.

Gårdagens familjematematikkväll var välbesökt, så det blir säkert ett tredje år nästa år också. Föräldrarna får se vad barnen gör i skolan på dagarna och kan lättare förstå och hjälpa till.