Handledare till arbetslösa ska utbildas

Bollebygd Artikeln publicerades
Foto: Jessica Gow/TT

Fler personer i arbetsmarknadsåtgärder behöver komma ut på praktik, men hindret är ofta brist på handledare. Nu satsar arbetsmarknadsenheten i Bollebygd på handledarutbildning.

Bollebygd är en av Sveriges snabbast växande kommuner och ligger i en av landets starkaste arbetsmarknadsregioner. Arbetsmarknadsenheten ser att efterfrågan på arbetskraft kommer att öka. Men för att få tillgång till arbetskraft och locka den till olika yrken behövs utbildning och praktik eller arbetsmarknadsanställningar där man kan prova på olika yrken.

Behovet av engagerade handledare är stort. Därför bjuder nu arbetsmarknadsenheten in till en utbildning för blivande handledare. Man kan välja mellan två halvdagar: antingen förmiddagen den 23 september eller eftermiddagen den 1 oktober. Utbildningen är fyra och en halv timme och innehåller föreläsningar, övningar och reflektionstillfällen mellan deltagarna. Utbildningen hålls i krafthuset i Bollebygd.

Utbildningen är tänkt att ”vara ett led i att öka mångfalden på arbetsmarknaden och stärka varje individs möjlighet till arbete samt underlätta kompetensförsörjning och arbetskraftstillgång hos regionens arbetsgivare”. Den finansieras delvis av Europeiska socialfonden. Arbetsmarknadsenheten lockar med att genom att ta emot praktikanter kan man både göra en samhällsinsats och få möjligheten att lära känna och lära upp eventuella framtida medarbetare.

Arbetsmarknadsenheten har till uppgift att stödja den som är 16–64 år och som saknar gymnasiekompetens, är arbetssökande eller sjukskriven. Man kan komma i kontakt med verksamheten genom remiss från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Västra Götalandsregionen eller individ- och familjeomsorgen. Det finns även en öppen Sökverkstad, dit man kan komma utan remiss.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.