Gå kurs i att använda mobiltelefonen

Bollebygd Artikeln publicerades
Att inte kunna swisha blir snart ett problem.
Foto: /TT
Att inte kunna swisha blir snart ett problem.

Moderna mobiltelefoner innehåller många funktioner, men man måste kunna använda dem också. Nu ger Vuxenskolan i Bollebygd en kurs där man får lära sig det viktigaste för att använda telefonen i sin vardag.

Kursen, som inte kräver några förkunskaper, leds av Lena Maijanen som pedagogiskt går igenom alla användbara funktioner från grunden. Den börjar på onsdag den 10 april och pågår fyra onsdagar.

Varför ordnar Vuxenskolan en kurs i hur man använder sin mobiltelefon?

– Kursen är främst riktad till äldre, men alla som vill kan gå den, säger Lilie Drugge, administratör på Studieförbundet Vuxenskolan. Jag har fått frågan några gånger, då många har en telefon men kanske bara kan ringa med den. Det är ett bra verktyg i vardagen. Allt fler myndigheter kräver eller förväntar sig att du anmäler själv via nån webbsida, till exempel bankärenden, deklaration och så vidare eller betalar med bankid.

Har ni märkt att det finns ett stort behov?

– Ja, till exempel har många butiker blivit kontantfria och man möts av ”Men du kan ju swisha” och står där och tänker ”Hur swishar man då?” Det kommer bli ett handikapp till slut att inte kunna använda de digitala tjänsterna.

Vad får man lära sig på kursen?

– Kursen är tänkt som en "från början"-kurs. och börjar med hur du startar din telefon. Kursledaren Lena Maijanen är grym och har tagit fram kursmaterial och instruktioner för i princip alla olika modeller av smarttelefoner som finns. Vi behöver bara veta i förväg vilken modell deltagaren har så hon kan förbereda. Hon anpassar kursen efter deltagarna och alla kommer få den tid de behöver. Man ska lämna kursen och vara säker på sin telefon och hur den funkar. Och även säkerhetstänk, är man osäker på tekniken är man också enkel att lura. Det finns ligor som riktar sig speciellt mot den här målgruppen, väldigt obehagligt. Men med rätt kunskap är det ingen fara. Dessutom bjuder vi på fika.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.