Folkets Röst är den stora valvinnaren i Bollebygd

Bollebygd Artikeln publicerades
Michael Plogell (FR) är hemma i den egna trädgården dagen efter valet, men någon vila blir det inte. Det finns mycket att ta ställning till efter partiets succé i valet.
Foto: Anne Engström
Michael Plogell (FR) är hemma i den egna trädgården dagen efter valet, men någon vila blir det inte. Det finns mycket att ta ställning till efter partiets succé i valet.

Folkets Röst har ökat med fler mandat än något annat parti i kommunvalet i Bollebygd och har mer än fördubblat både röstandel och antal mandat.

– För oss innebär det en helt annan möjlighet till insyn i politiken, säger Michael Plogell som står först på FR-listan. Med det här resultatet kan vi ta plats i nämnderna och vi har kompetenta personer som är lämpliga att ta de platserna. Vi är väl rustade.

När rösterna var färdigräknade på valnatten stod det klart att Folkets Röst har ökat från hittillsvarande två mandat till fem. Det kan bli marginella förändringar när även alla förtidsröster är räknade, men att det är en framgång för FR är tydligt.

– Vi hade räknat med att öka med ett mandat och hoppats på två, men så mycket som tre låg utanför våra beräkningar, säger Michael Plogell.

Hans telefon har ringt hela förmiddagen när BT hälsar på vid lunchtid och han är lite trött efter att ha varit kvar på partiets valvaka till 01.30 på natten, men väldigt nöjd.

Varför har det gått så bra för Folkets Röst?

– Det är en kombination av flera faktorer, säger han. Folk är trötta på att S och M gör upp om allt och bara distanserar sig från varandra när det är valrörelse. Men framför allt har vi torgfört idéer som kommuninvånarna gillar. Och vi har varit de enda som bedrivit en rejäl oppositionspolitik och bland annat drivit att man ska ifrågasätta ansvarsfriheten efter en del oklarheter.

En annan faktor är att partiet består av personer med ett starkt nätverk och bakgrund i olika grupper i kommunen.

Michael Plogell säger att partiet vill driva frågor kring kommunens expansion och att slå till bromsarna ett tag så att samhällsservice och infrastruktur hinner ikapp.

– Den nya 7–9-skolan på Kulla borde inte ha drivits genom så snabbt, men eftersom det är ett redan fattat beslut och det skulle försena skolbygget för mycket att riva upp det kommer vi inte att försöka stoppa bygget. Men innan andra investeringar görs vill vi ha en helhetsbild, så vi vill prioritera en översiktsplan för hela kommunen, och inte bara centralorten, innan vi antar nya detaljplaner. Självklart ska vi inte sätta käppar i hjulen för privata entreprenörer som vill bygga, men vi ska inte heller bara dansa efter deras pipa.

När det gäller vilka partier Folkets Röst ska samarbeta med eller diskutera med ger partiet inget besked ännu, utan man avvaktar några dagar och inväntar andras ställningstagande.

– Vi stänger inga dörrar, utan om ett förslag är bra kan vi rösta för det vem som än har lagt fram det. Själv lutar jag nog mer åt det borgerliga hållet, men eftersom jag inte vet vad mina partikamrater röstar på i de andra två valen kan det finnas öppningar via någon av dem.

Även när det gäller vem man vill ha som kommunalråd avvaktar FR med att lämna besked. Och när det gäller budgeten kommer man att diskutera sig fram till hur den ska se ut.

Fakta

Preliminär mandatfördelning i Bollebygd

PartiAntal mandat (förändring)

Moderaterna5 (-2)

Centerpartiet3 (+1)

Liberalerna1 (0)

Kristdemokraterna2 (+1)

Socialdemokraterna7 (-3)

Vänsterpartiet1 (0)

Miljöpartiet1 (-1)

Sverigedemokraterna6 (+1)

Folkets Röst5 (+3)

Visa mer...