Flicka bröt benet – efter ny gravstensolycka i Töllsjö

Bollebygd Artikeln publicerades

En sjuårig flicka bröt lårbenet efter att ha fått en gravsten över sig på Töllsjö kyrkogård.

Händelsen inträffade inom samma pastorat där en flicka dog i en gravstensolycka 2011.

En polisanmälan gällande vållande till kroppsskada har upprättats mot Svenska kyrkan.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Det var i går som en gravsten vält över ett sjuårig flickas ben på Töllsjö kyrkogård. Något Aftonbladet var först med att rapportera om.

Enligt Stina Frenning, jourhavande förundersökningsledare vid polisen, ska flickan ha varit på kyrkogården med en släkting för att plantera blommor.

– I och med detta stod hon bakom stenen och då välte den. Jag har inte någon information om hon har varit uppe och klättrat på stenarna, säger Frenning till BT.

Flickan bröt lårbenet i samband med olyckan och har under söndagsförmiddagen opererats för sina skador.

– Det verkar ha gått bra med henne, mot hur det skulle kunna ha gått, säger Frenning.

Hela kyrkogården är nu avspärrad sedan söndagsmorgonen för att provtrycka alla stenar. De som inte klarar trycket kommer att läggas ned.

Enligt uppgifter till BT kan det röra sig om så mycket som 20 procent, alltså var femte sten, som inte är godkänd.

På pastoratets andra kyrkogård, i Bollebygd, dog en 8-årig flicka när hon hamnade under en löst sittande gravsten 2011. Då säkrades samtliga gravstenar på kyrkogården. Men om ett liknande arbete gjordes i Töllsjö är oklart.

– Det har jag inte kännedom om. Utan jag har beställt fram all skriftlig dokumentation över vad man gjort på Bollebygd kyrkogård och Töllsjö kyrkogård från 2011 fram till nu. Det ska jag i eftermiddag titta på, säger Madeleine Forsberg, kyrkoherde vid Bollebygd pastorat.

En anmälan gällande vållande till kroppsskada har upprättats mot Svenska kyrkan och polisen ska göra en teknisk undersökning på platsen.