Fängelse och skadeståndskrav efter inbrott

Bollebygd Artikeln publicerades
Foto: Henrik Montgomery/TT

En man i 50-årsåldern döms för ett bostadsinbrott i Bollebygd där bytet blev en kameraväska. Tingsrätten trodde inte på hans förklaringar om varför hans skoavtryck fanns på brottsplatsen och han själv hittades vid en bil som använts.

I samband med att polisen fick larm om bostadsinbrottet fick de uppgift om en bil som hade varit i området. En granne hade reagerat på ett missljud i bilen och förarens beteende och antecknat registreringsnumret. Då polisen åkte till bilägarens adress hittades den nu dömde mannen vid bilen som nyss hade körts och hans fotspår vid bilen liknade skoavtryck på brottsplatsen. I bilen fanns även inbrottsverktyg, bland annat ett bräckjärn med färg som motsvarade färgen på den uppbrutna fönsterkarmen i bostaden där inbrottet hade skett.

Den dömde mannen hävdar att han hade på sig skorna eftersom han hade blivit ombedd att slänga dem och tyckte att det var synd. Bilen hade han och en annan person hyrt eller lånat av bilägaren i Ulricehamn och den andra personen hade lämnat honom på en bensinstation och varit iväg en stund utan honom så han visste inte vad den andra personen hade gjort under tiden.

Tingsrätten i Borås bedömer hans förklaringar som efterhandskonstruktioner och dömer honom för grov stöld.

Domen blir sex månader i fängelse. Mannen ska även betala skadestånd till de drabbade för ett sönderslaget fönster och en larmdosa med sammanlagt 15 690 kronor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.