Europa firades med mat i Bollebygd

Bollebygd Artikeln publicerades
Elever på Bollebygdsskolan parar ihop maträtter med rätt länder. Några är enkla medan andra är riktigt svåra att lista ut. Jessica Kjellström står beredd med facit.
Foto: Anne Engström
Elever på Bollebygdsskolan parar ihop maträtter med rätt länder. Några är enkla medan andra är riktigt svåra att lista ut. Jessica Kjellström står beredd med facit.

Mat i Europas länder var temat då Europa Direkt Sjuhärad lade sitt firande av Europadagen på Bollebygdsskolan.

Årets firande av Europadagen den 9 maj är lite extra angeläget nu några veckor före valet till Europaparlamentet, så Li Wikander, Jessica Kjellström och praktikanten Agnes Gustavsson från Europa Direkt Sjuhärad samt skolbibliotekarie Olle Örngård ville väcka extra uppmärksamhet bland eleverna på Bollebygdsskolan.

– De får visserligen inte rösta själva i det här valet men om vi får dem intresserade så går de kanske hem och pratar med sina föräldrar och får dem att gå och rösta, säger Li Wikander. Mat tycker de flesta är intressant, så vi utgick från vilken mat som är speciell för olika länder.

– Och när det är dags att rösta för dem själva har de hunnit skaffa sig en medvetenhet om vad EU innebär för vårt land, säger Jessica Kjellström.

Emma Jansson, Hannah Njord, Alva Rydhem och Wilma Berntsson smakar på mat från olika länder. Flaggspelet är gjort av elever på Bollebygdsskolan i textilslöjden.
Foto: Anne Engström
Emma Jansson, Hannah Njord, Alva Rydhem och Wilma Berntsson smakar på mat från olika länder. Flaggspelet är gjort av elever på Bollebygdsskolan i textilslöjden.

Emma Jansson, Hannah Njord, Alva Rydhem och Wilma Berntsson i klass 7 A var några av alla elever som provsmakade maten som hade ställts fram. De lät sig väl smaka av oliver från Grekland, knäckebröd från Sverige, söta skorpor från Italien, ölkorv från Tyskland, halloumi från Cypern och jordgubbar från Frankrike.

Att jordgubbar är en fransk rätt var en överraskning eftersom de finns lite varstans i Europa, men Li Wikander berättar att de har sitt ursprung i Frankrike.

Förutom att smaka på mat fick eleverna även para ihop bilder på olika maträtter med rätt land och delta i en quiz. Både matbilderna och quizzen hade satts ihop av Agnes Gustavsson som studerar offentlig förvaltning och gör 18 veckors praktik hos Bollebygds kommun.

– Att få arbeta på Europa Direkt den här perioden är verkligen givande, säger hon.

Jessica Kjellström och Li Wikander ställer fram mat för provsmakning medan bibliotekarien Olle Örngård hänger upp det europeiska flaggspelet som har sytts av elever på Bollebygdsskolan.
Foto: Anne Engström
Jessica Kjellström och Li Wikander ställer fram mat för provsmakning medan bibliotekarien Olle Örngård hänger upp det europeiska flaggspelet som har sytts av elever på Bollebygdsskolan.

I biblioteket vajade ett flaggspel med tygflaggor från alla länder i EU, som elever på skolan, huvudsakligen i femman men även några i klass sju–nio har tillverkat tillsammans med textilslöjdslärarna Maud Rydeling och Linnea Rosdahl.

– Förra året hann vi bara göra de ursprungliga medlemsländerna i EU, säger Maud Rydeling. Men i år har eleverna gjort resten av EU-flaggorna så nu är det komplett.

Oliver från Grekland, knäckebröd från Sverige, söta skorpor från Italien, ölkorv från Tyskland, halloumi från Cypern och jordgubbar från Frankrike fick representera olika delar av Europa.
Foto: Anne Engström
Oliver från Grekland, knäckebröd från Sverige, söta skorpor från Italien, ölkorv från Tyskland, halloumi från Cypern och jordgubbar från Frankrike fick representera olika delar av Europa.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.