Eldsjälar ordnar jul i gemenskap

Bollebygd Artikeln publicerades
Daniel Hering (närmast) och Timmie Klenfelt är igång med matlagning i Bollegårdens kök. De lagar både julaftonens mat och dagens lunch.
Foto: Anne Engström
Daniel Hering (närmast) och Timmie Klenfelt är igång med matlagning i Bollegårdens kök. De lagar både julaftonens mat och dagens lunch.

Den som inte vill sitta ensam på julafton kan bege sig till Bollegården. Där utlovas ett gemensamt julfirande.

Julens vänner bjuder in till ett firande på Bollegården julafton från klockan 18.00 till klockan 20.30.

Julen 2002 var första gången som Jul i gemenskap firades på Bollegården och initiativtagare var Lena Wåhlin och Lars Engstrand. De kallade arrangörsgruppen Julens vänner eftersom det inte var viktigast vem som höll i det. Efter att flera år ha hållit i arrangemangen drog de sig tillbaka och lämnade över till andra krafter.

I starten byggde man på skänkta julklappar och delvis skänkt mat från handlare och andra företag i Bollebygd, men på senare år har kommunen tagit en större del och står för all mat som serveras. Maten lagas i Bollegårdens kök samtidigt som den mat som ska serveras på avdelningarna på boendet lagas.

När BT tittar in i Bollegårdens kök är bland andra Daniel Hering och Timmie Klenfelt igång vid grytor och stekbord. Timmie har fått hoppa in extra för att allt ska hinnas med. Maten förbereds torsdag–fredag och den sista värmningen görs på julafton, både ute på avdelningarna och i Allrummet.

Granen väntar på gästerna i Bollegårdens entré.
Foto: Anne Engström
Granen väntar på gästerna i Bollegårdens entré.

Bemanningssamordnare Blazenka Vasic håller i arrangemanget sedan några år..

– Så behöver inte någon annan jobba extra på jul, säger hon. Det är alltid lika trevligt att göra det här.

Bildnings- och omsorgsnämndens ordförande Ulf Rapp (S) är värd och serverar glögg, Artur Eriksson spelar och skådespelerskan Britta Andersson kommer och bjuder på textläsning.

Blazenka Vasic tycker att det är en fin gest då politiker, som Ulf Rapp, ställer upp och närvarar vid julfirandet.

I år har även tre frivilliga anmält att de kommer och hjälper till.