De vill styra Bollebygd efter valet

Bollebygd Artikeln publicerades
Ingridh Anderén (M) och Peter Rosholm (S) frågas ut av BT:s Hanna Grahn och Lars Näslund i Bollebygds bibliotek.
Foto: Anne Engström
Ingridh Anderén (M) och Peter Rosholm (S) frågas ut av BT:s Hanna Grahn och Lars Näslund i Bollebygds bibliotek.

Enighet i många frågor men även oenighet i andra. Det visade sig i valduellen mellan Ingridh Anderén (M) och Peter Rosholm (S). De är eniga om att Bollebygd behöver ett majoritetsstyre, men medan S stänger dörren till SD stänger M inte dörren till någon.

– Utom SD? undrade Lars Näslund.

– Vi behöver kloka människor som kan lyssna in vad invånarna behöver och som kan vinna väljarnas förtroende. Så länge inte valresultatet är klart talar vi med alla partier, svarade Ingridh Anderén.

Hon avslöjade samtidigt att då hon började engagera sig i politik var hon först Miljöpartist, eftersom hon jobbade med ungdomar med problem och Moderaterna på den tiden hade en för hård attityd till dem.

På torsdagen möttes företrädarna för de två partier som just nu har flest mandat i Bollebygd i en valduell arrangerad av Borås Tidning, med Hanna Grahn och Lars Näslund som utfrågare.

Innan frågan om Bollebygds styre kom upp hann man konstatera att Ingridh Anderén och Peter Rosholm är eniga om att den nya skolan på Kulla ska byggas och Ingridh Anderén berättade om sin vision att barnen ska få gå i en skola med utsikt över vackra ängar, en köksträdgård och några hönor och på sikt även ett äldreboende på platsen. Varpås ser ingen av dem som ett alternativ.

– Att bygga på Varpås skulle kräva bygge av en ny väg och en bro över järnvägen, säger Peter Rosholm. De som förespråkar Varpås vill inte tala om den kostnaden.

I Peter Rosholms vision ingår även att bostadsbyggande ska ha kommit igång på Kulla, ett besked ska ha kommit om en hållplats på Götalandsbanan och att det ska börja byggas i Olsfors och Hultafors.

På frågan om kommunen har växtvärk svarade Ingridh Anderén att hon skulle vilja att kommunen växte lite långsammare så att man hinner ikapp med vatten, avlopp, vägar och vård och omsorg.

– Vi kan säga ”Välkomna till Bollebygd, men gärna lite långsammare”.

När det gäller ekonomin menar Ingridh Anderén att det nuvarande styret varit släpphänt, medan Peter Rosholm svarar att självklart kommer man inte sitta med armarna i kors under kommande mandatperiod om han får nytt förtroende.

De har båda jobbat politiskt länge och Peter Rosholm tycker att det är trist att den här valrörelsen har präglats av mycket ”fake news”.

De två fick även en del snabbfrågor. där de skulle svara ja eller nej:

Ska kommunala pengar användas till att finansiera en hållplats vid Götalandsbanan? Båda svarade nej. Det är ingen kommunal uppgift.

Ska vi ha skolavslutning i kyrkan? Ingridh Anderén svarade ja och Peter Rosholm nej.

– Jag tycker om gamla vackra traditioner, säger Ingridh Anderén. Det är inget nytt att det finns folk som inte vill gå in i en kyrka, men man har kunnat lösa det tidigare.

Ska man förbjuda tiggeri? Ja, svarade Ingridh Anderén, nej svarade Peter Rosholm.

– Det är inte värdigt att tvingas tigga, säger Ingridh Anderén.

– Det är inte värdigt att förbjuda fattigdom, säger Peter Rosholm.

På sista snabbfrågan om man ska ha obligatorisk genuspedagogik i skolan svarade båda ja.

OBS! BT hade utlovat en live-sändning av debatten. Av tekniska skäl bröts den efter en stund. Det innebär att det inte heller finns någon efterhandssändning.