De reser för att motverka främlingsfientlighet

Bollebygd Artikeln publicerades
Ebba Ekwall, Tilda Eriksson, Madicken Elggren, William Balkow, Simon Rüssel och Emil Andrén på Bollebygdsskolan åker snart till Istanbul i Turkiet för att prata om migration och främlingsfientlighet med andra elever.
Foto: Anne Engström
Ebba Ekwall, Tilda Eriksson, Madicken Elggren, William Balkow, Simon Rüssel och Emil Andrén på Bollebygdsskolan åker snart till Istanbul i Turkiet för att prata om migration och främlingsfientlighet med andra elever.

Bollebygdsskolan 7–9 har fått EU-bidrag till ett projekt mot främlingsfientlighet. Snart reser sex elever i åttan till Istanbul för att träffa elever från flera andra deltagarländer.

Projektet ingår i programmet Erasmus +, som är EU:s program för utbildning, ungdom och idrott i Europa. Programmet har en budget på 14,7 miljarder euro och ska ge över fyra miljoner européer möjlighet att studera, praktisera eller jobba som volontärer utomlands.

Bollebygdsskolan har tillsammans med skolor i Grekland, Turkiet, Sardinien och Tyskland sökt och fått medel till ett tvåårigt projekt där lärare och elever från de olika skolorna besöker varandra. Projektet heter ”Migration och främlingsfientlighet – En utmaning för de europeiska demokratierna”. Första resan går till Istanbul i Turkiet, i maj åker man till Grekland och därefter Sardinien. 2020 avslutas projektet med att alla deltagare kommer till Bollebygd.

24 elever har fördelats på fyra resor. Sex elever åt gången kommer att resa tillsammans med lärarna Gert Arvidsson, Anders Eskel, Anna Andersson och Elisabeth Mencevski. Det första gänget elever ur klasserna 8 A och 8 C träffades i veckan för att förbereda en presentation.

Ebba Ekwall, Tilda Eriksson, Madicken Elggren, William Balkow, Simon Rüssel och Emil Andrén reser snart till Istanbul.

Projektet anknyter till den flyktingvåg som kom till Europa 2015–2016, men tar upp att Europa alltid har påverkats och berikats av migration.

– Projektet handlar om att motverka främlingsfientlighet, säger Emil Andrén. Vi har tagit fram en presentation om svensk flyktingmottagning och migration. Sverige har tagit emot många flyktingar i förhållande till en så liten befolkning.

För Sveriges del har flyktingvågen bland annat lett till större klasser i skolorna, större personalbehov språkförbistring och kulturkrockar, vilket har resulterat i ökade tendenser till främlingsfientlighet. Ett syfte med projektet är att motverka det genom att lyfta fram de positiva exemplen och knyta kontakter mellan elever i olika länder.

Simon Rüssel säger att eleverna har fått anmäla sitt intresse och sedan har de tagits ut till de olika resorna. Madicken Elggren berättar att de fick skriva en motivering om varför de skulle åka med.

Gruppen har nyligen startat instagramkontot xenophobia_erasmusplus och bloggen maxerasmusplus.wordpress.com så att man kan följa deras resor och förberedelser.

Gruppen kommer att få se både den asiatiska delen och den europeiska delen av Istanbul. Skolan de ska besöka ligger i Gebze, som är en förort på den asiatiska sidan.

– Vi har inte läst in oss så mycket på Turkiet ännu, men vi har haft kontakt med våra värdar, säger Madicken Elggren.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.