Bollebygd vill hyra LSS-boende

Bollebygd Artikeln publicerades
Bollebygds kommun vill hyra ett LSS-boende.
Foto: Anne Engström
Bollebygds kommun vill hyra ett LSS-boende.

Bollebygds kommun ska lösa bristen på LSS-boende för personer med autism genom att låta en privat entreprenör bygga ett boende och sedan hyra ut till kommunen.

Tanken är att kommunen ska slippa kostnaden för att bygga en LSS-gruppbostad och samtidigt avlasta samhällsbyggnadsförvaltningen som har många andra byggprojekt på gång. Samhällsbyggnadsnämnden fick i torsdags i uppdrag av kommunfullmäktige att identifiera en lämplig långsiktig utvecklare och ägare av ett LSS-boende genom en form av direktanvisning av tomt samt upphandling av lokalhyra enligt lagen om offentlig upphandling (LOU).

Fredrik Olofsson (C) frågade var LSS-boendet ska ligga och fick svar av nämndens ordförande Lars-Erik Olsson (S) att Tyftet är aktuellt.

– Egentligen tycker jag att kommunen ska äga och förvalta allt själva, säger Lars-Erik Olsson. Men här får även jag ge mig. Komplexiteten i autism gör att det är bättre att lägga ut det på entreprenad. Kompetent folk får utforma det och vi hyr.

Både Fredrik Olofsson (C) och Ingridh Anderén (M) kommenterade att det som i handlingarna kallas ett akut behov har varit känt länge, men tyckte att det är ett bra förslag till lösning. Ingridh Anderén undrade även över varför Gula huset och det nybyggda Attefallshuset på samma tomt står tomma. Roland Andersson (C) hoppades att man anlitar rätt personer så att man inte behöver bygga om det färdiga boendet direkt.

– Ingen är emot att vi bygger ett LSS-boende, sade kommunstyrelsens ordförande Peter Rosholm (S). Ändå diskuterar vi det nu. Det tar ett tag, att leta mark och anta detaljplan. Det finns en del som har så speciella behov att vi måste köpa tjänsten, men vi ska inte köpa det vi kan klara på hemmaplan.