Bollebygd växer snabbast

Bollebygd Artikeln publicerades
Bollebygd växer.
Foto:Anne Engström/Arkiv
Bollebygd växer.

Bollebygds kommun växer snabbast i Sverige. Första halvåret ökade befolkningen drygt två procent.

De enda som kommer i närheten är förortskommuner i Stockholmsområdet.

På onsdagen presenterade Statistiska Centralbyrån (SCB) befolkningssiffrorna för Sveriges kommuner vid halvårsskiftet. Det visar sig att jämfört med befolkningen vid årsskiftet har Bollebygd växt mest i Sverige.

Den kommun som kommer närmast efter är Sigtuna med strax under två procent, följt av Sundbyberg, Upplands Bro och Habo i Jönköpings län.

– Det är ganska unikt att växa så snabbt som Bollebygd utan att vara en kommun i ett storstadsområde, säger Tomas Johansson på SCB som ansvarar för befolkningsstatistik. Och riktigt anmärkningsvärt är det att så stor del av tillväxten i Bollebygd beror på inflyttning av personer som har bott i andra delar av Västra Götalands län.

I många andra kommuner med befolkningsökning består en stor del av inflyttningen av invandring.

I Västra Götaland kommer ingen annan kommun i närheten av Bollebygd. Nummer två i tillväxt är Lilla Edet som har växt med 1,21 procent och nu har 13 300 invånare.

– Bollebygd har även växt mer än Lilla Edet i absoluta tal. Bollebygd ökade med 179 personer och Lilla Edet med 159, trots att Lilla Edet är en större kommun, säger Tomas Johansson.

Av Sjuhäradskommunerna har Borås och Ulricehamn ökat med fler personer, men procentuellt sett ligger de långt efter. Övriga Sjuhäradskommuner har ökat med färre personer än Bollebygd – även de kommuner som vid årsskiftet hade större befolkning än Bollebygd.

Tomas Johansson säger att ökningstakten i Bollebygd kan komma att avta något andra halvåret. Tendensen är att universitetsstäder växer på hösten.

– Det är oerhört glädjande, säger kommunstyrelsens vice ordförande Christer Johansson (M). Men samtidigt är det en utmaning att hantera utbyggnaden av kommunal service i en takt som inte belastar ekonomin för hårt.

Christer Johansson säger att man har märkt att för inflyttarna är en viktig faktor närheten till Landvetter flygplats.

– För både företagare och barnfamiljer är området öster om flygplatsen lockande. Vi kan erbjuda både fin natur och utmärkt service.

Fakta

Befolkningsökning

Befolkning (Ökning i procent)

Bollebygd: 8 978 (2,03)

Borås: 109 054 (0,52)

Herrljunga: 9 395 (0,49)

Mark: 34041 (0,40)

Svenljunga: 10 601 (0,90)

Tranemo: 11 712 (0,80)

Ulricehamn: 23 706 (0,90)

Visa mer...