Bollebygd lurades att köpa dyrt rengöringsmedel - har ändrat rutinerna

Bollebygd Artikeln publicerades
Bollebygds kommun lurades på hundratusentals kronor, men de senaste åren har kontrollerna varit betydligt noggrannare och kryphålen för oseriösa företag har täppts till.
Foto: Anne Engström
Bollebygds kommun lurades på hundratusentals kronor, men de senaste åren har kontrollerna varit betydligt noggrannare och kryphålen för oseriösa företag har täppts till.

Veckans Uppdrag granskning berättar om hur oseriösa företag har lurat svenska kommuner på miljonbelopp för varor som aldrig levererats eller är orimligt dyra. Bollebygd är en av dem med ett totalbelopp på 681 400 kronor. Men ändrade rutiner har gjort att kommunen inte låter sig luras lika lätt i dag.

Uppdrag granskning utgick från varningslistor från konsultföretaget Förenade bolag och arbetsgivarorganisationen Svensk handel. Förenade bolags lista innehåller 480 företag och Svensk handels lista 144 företag som antingen med aggressiva försäljningsmetoder säljer förbrukningsvaror till extremt höga priser eller skickar fakturor utan att kunden fått något alls. Varningslistorna samkördes med en databas över kommuners, landstings, regioners och myndigheters utbetalningar de senaste åren. Sedan begärdes fakturor för åren 2012–2016 ut från alla kommuner.

En av de 25–30 kommuner som används som exempel i Uppdrag granskning är Bollebygd, som ska ha gjort inköp för 681 400 kronor plus moms från sådana företag. Men Bollebygd är inte ensam om att ha blivit lurad. Uppdrag granskning hittade fakturor från företag på varningslistorna hos 281 av Sveriges 290 kommuner.

När BT går igenom fakturor för den aktuella perioden tillsammans med kommunen visar de att företaget Royal Chemical Industries har levererat varor för totalt 555 140 kronor plus moms och frakt till Bollebygds kommun åren 2014–2015.

Större delen av de 18 leveranserna från Royal Chemical Industries består av 90 förpackningar universalrengöringsmedel för totalt 390 840 kronor plus moms. 52 förpackningar antibakteriella våtservetter för 164 300 kronor plus moms. Med moms och fraktavgifter har kommunen betalat ut 693 925 kronor till företaget.

– Det är ingen nyhet för oss i dag att detta hände 2014–2015, säger kommunchef Anders Einarsson. Vi upptäckte hanteringen och satte stopp våren 2015. Sedan dess har vi infört nya rutiner som bland annat innebär att vi kör alla fakturor mot varningslistor och en annan attestordning. Efter 2015 har vi inte råkat ut för den typen av affärer.

Den sista fakturan från Royal Chemical Industries är utställd i mars 2015.

En faktura från Light Ink i Malmö är på 8 698 kronor inklusive moms och frakt och gäller lysrör.

Anders Einarsson säger att de flesta av fakturorna inte är bluffakturor i egentlig mening, men de har kostat onödiga pengar.

– Vi har fått varor levererade. Men problemet är att priserna har varit hutlösa.

Resterande fakturor som Bollebygd drabbats av gäller däremot icke beställda tjänster. Företagen 118218 nummerupplysning, Branschkontakt och Gyllene sidor har skickat fakturor på publicering av adressuppgifter för kommunen, Bollegården och en av kommunens skolor i olika branschregister. Direkt bemanning har fakturerat ett ”rekryteringspaket” bestående av bland annat en platsannons som kommunen inte har beställt, men den fakturan har Bollebygds kommun inte betalat.

– Det är tråkigt att behöva höra att vi har dålig koll när vi har tagit itu med bristerna, säger Anders Einarsson.

Då Peter Rosholm (S) tillträdde som kommunstyrelsens ordförande efter valet 2014 var felaktiga inköp och bluffakturor en av de första sakerna han fick ta itu med.

– Det är stora summor i förhållande till folkmängden för en liten kommun som Bollebygd, säger Peter Rosholm. Men vi har täppt till de kryphålen och från och med 2015 har vi mycket bättre koll i organisationen.