Bollebygd har stor brist på flyktingbostäder

Bollebygd Artikeln publicerades
Foto:Anne Engström

Bollebygd är en av de kommuner i Sverige som inte klarar av sitt åtagande att ta emot flyktingar enligt bosättningslagen. Hittills i år har tre av totalt 30 anvisade flyktingar tagits emot.

Bosättningslagen skulle göra mottagandet jämnare, men de kommuner som har tagit emot flest flyktingar de senaste åren tar fortfarande emot flest - och de som har lägst mottagande är desamma varje år, visar Dagens Samhälles kartläggning.

Fyra kommuner har fyllt mindre än 15 procent av sina kvoter: Bollebygd, Sorsele, Tyresö och Staffanstorp. Den 1 augusti fanns det 11 184 flyktingar med uppehållstillstånd kvar i Migrationsverkets mottagningssystem.

Bollebygds kommunstyrelseordförande Peter Rosholm förklarar det låga antalet med brist på bostäder, brist på detaljplaner och brist på planlagd mark för bostadsbyggande.

– Vi är inte stolta över det. Vi har försökt med en del projekt, men har haft svårt att genomföra dem, säger Peter Rosholm. Bland annat fördröjdes byggandet av ett nytt HVB för ensamkommande av överklaganden.

Förhandlingar med entreprenören pågår nu, men inget är klart.

Men samtidigt finns det en ljusning. Den kommunala stiftelsen Bollebygdsbostäder (Bollebo) kan bygga hus invid biblioteket nu då det står klart att en misstänkt fornlämning inte var så gammal.

Peter Rosholm säger att siffran tre personer bara är delvis sann.

– Vi har tagit emot fler i år, men eftersom vi inte klarade kvoten förra året håller vi fortfarande på att beta av den, säger Peter Rosholm.