Bidrar till minskat matsvinn

Bollebygd/Herrljunga/Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

I Bollebygd och Herrljunga såldes 2018 fem ton mat som annars hade slängts och i Ulricehamn åtta ton genom Matsmart, som säljer felmärkta varor, varor med kort tid till bäst före-datum med mera.

I Bollebygd köptes fem ton mat genom Matsmart under 2018, vilket är en ökning med 78 procent jämfört med 2017. Det ger Bollebygd plats 49 av Sveriges kommuner räknat i försäljning per invånare.

I Herrljunga såldes också fem ton bortsorterad mat 2018 genom Matsmart, vilket för Herrljunga är 44 procent mer än 2017 och ger plats 48.

I Ulricehamn var försäljningen 2018 åtta ton, vilket är 61 procent mer än 2017. Det placerar Ulricehamn på plats 165.

Enligt Naturvårdsverket uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige per år. Ungefär hälften av det är onödigt matsvinn, det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda. Mycket av den mat som slängs är felfri, men orsaken kan till exempel vara felmärkta etiketter, byte av förpackning, säsongsvaror eller kort tid till bäst före-datumet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.