Anmärkning mot två restauranger i Bollebygd

Bollebygd Artikeln publicerades
Foto: Arkiv

Bollebygds miljöinspektör har lämnat anmärkningar mot två restauranger i Bollebygd. Bristerna ska vara åtgärdade till nästa inspektion.

Hos den ena restaurangen konstaterades att lister i kylbänken var spruckna, vilket är olämpligt eftersom ytor där livsmedel hanteras bör vara släta, täta och lätta att rengöra. Listerna var också i behov av rengöring. Samma restaurang saknade även termometer för att kontrollera temperaturen i kylar och frysar, men ska köpa en termometer omgående. Det saknades dokumentation som visar hur snabbt mat kyls ned. Nedkylning från 60 grader till åtta grader får ta max fyra timmar. Restaurangen saknade soptunnor vid besöket, men enligt ägaren var de beställda.

Den andra restaurangen hade obehandlat trä i beredningsrum och diskrum, vilket är olämpligt i livsmedelslokaler. På en vägg i köket saknades kakel vilket innebär att väggen inte är slät, tät och lätt att rengöra. Tomatpuré förvarades i en öppnad konservburk. Mat som stod på kylförvaring var inte övertäckt och i ett förråd förvarades utrustning som inte används. Soptunnor var överfulla och det låg avfallsrester på marken där det kan locka skadedjur. Verksamheten bör se över sin städrutin eftersom lokalerna var i stort behov av rengöring och det bland annat fanns mögel runt bänken i diskrummet. Städutrustning var smutsig och skärbrädor behövde bytas ut. Det saknades dokumentation som visar hur snabbt mat kyls ned. Det fanns inget papper att torka händerna med på personaltoaletten, men det lovade ägaren att åtgärda direkt.