150 i marsch mot utvisning

Herrljunga Artikeln publicerades
Demonstrationen startade vid kommunhuset och tåget gick sedan den korta vägen till Kunskapskällan, där aulan fylldes till sista plats och en musikalisk manifestation följde.
Foto:Jan Lindsten
Demonstrationen startade vid kommunhuset och tåget gick sedan den korta vägen till Kunskapskällan, där aulan fylldes till sista plats och en musikalisk manifestation följde.

Inte mindre än 150 personer samlades på lördagen till protestmarsch och appellmöte i Herrljunga mot att flera afghanska killar nu tvingas lämna Sverige.

En stor andel av de demonstrerande var unga personer från Herrljunga, som lärt känna de killar som kommit ensamma till Sverige och bott en tid på orten.

Under fjolåret fattade Migrationsverket tusentals beslut om utvisning av bland annat afghaner som bedömts vara över 18 år och därmed inte längre föremål för den mildare prövning som gäller för barn och ungdomar.

Flera demonstrationsplakat och banderoller krävde ett stopp över huvud taget för utvisningar till Afghanistan, som är mycket otryggt och farligt och kan innebära döden för utvisade unga från Sverige, hette det.

Ett annat tema i protesterna gäller den kontroversiella så kallade åldersuppskrivningen som myndigheten gjort i tveksamma fall - ett rent godtycke som måste omprövas, löd kravet.

– Jag har ingen släkt kvar i Afghanistan och har inte fyllt 18, säger Jawid till BT och berättar att han bott 1,5 år i Herrljunga och nu överklagat avvisningsbeslutet han fått för ett tag sedan.

Han har gått i gymnasiet i Herrljunga, precis som flera av sina unga landsmän, och talar skaplig svenska.

Flera av de äldre deltagarna i tåget var överraskade över den stora tillströmningen, en vacker dag med stora sport

– Det värmer mitt hjärta att så många är med. Jag tror det beror på att inte minst de unga stöder saker de uppfattar som vettiga, säger boråsaren Kamal El Salin.

Han kom till Herrljunga med några av medlemmarna i Refugees Welcome Borås, som han själv var med och grundade och som nu fått avläggare på andra håll.

Även nätverket Vi står inte ut var medarrangör, liksom enskilda lokala aktivister. Allt startade faktiskt genom ett initiativ av blott 14-åriga skoltjejen Erin Conlan.

Hon hade fullt upp med att hålla i trådarna för den efterföljande musikmanifestationen inne i gymnasieskolans aula, men säger helt snabbt till BT att hon blev jätteglad över intresset och trodde aldrig så många skulle komma.

Hennes granne, Sandra Brogren och sonen Wilmer hade bakat kladdkaka som utspisning till fikat efter mötet. Sandra berömmer ungdomarna, och inte minst Erin, för deras engagemang.

– Jag vill vara solidarisk och ställa upp, helt enkelt, säger hon.