Roligt och smart om vänskap

Böcker
Foto:
Foto:
Foto:

”En ny tjej-popgrupp!”. Så presenterar Bullen Spice Girls för Sara när hon är elva och den enda i sin klass som inte har kabel-tv.

Artikeln publicerades 30 maj 2011.

De spelar den berömda Wannabe-videon (som, och det gjordes stor affär av det 1996, spelades in i en enda tagning) och Sara blir så till sig att hon knyter sin t-shirt under bröstkorgen och skriver SPICE GIRLS på armen.
Sedan blir hon bästis med Rebbe i sexan som också gillar Spice Girls. Tillsammans tar de debatten mot oförstående skolkompisar, föräldrar som inte förstår att Sara och Rebbe i princip är vuxna och, genom Spice Girls i?dag så hånade lightfeministiska budskap, världen.
Med ett sådant manér som får en att klyschigt utbrista ”på pricken!” ritar Hansson fram en självbiografisk berättelse om två tjejers vänskap, den bitterljuva övergången mellan barn och vuxen, en delvis självisk och delvis självuppoffrande vuxenvärld, och det som kan vara det blodigaste, viktigaste allvaret i idoldyrkan. Men Vi håller på med en viktig grej undviker skickligt töntifieringen av Spice Girls, de välvilliga men förrädiska moderskänslorna man kan få för sig själv som barn och efterhandskonstruerade vattendelarmoment.
Vi håller på med en viktig grej är ett roligt och smart seriealbum utan ”projekt Flicka”-vibrationer. Alla flickor som köper Blondinbellas obehagliga tidning borde få ett ex av Vi håller på med en viktig grej på köpet för att skapa kosmisk balans.

Rebecka Åhlund