Omöjlig att lägga ifrån sig

Böcker Artikeln publicerades

Baksidestexten på Äta kakan och ha den kvar fick mig på dåligt humör. ”En roman för alla som letade efter den rätta med Bridget Jones men nu vuxit upp och idag har man, barn och pensionssparande”.

För det första, går det inte att vara vuxen utan de där tre sakerna? För det andra, utesluter inte denna beskrivning en väldans massa läsare? Nåväl, jag läste ändå. Och trots att jag är singel, barnlös och absolut inte har något pensionssparande tyckte jag mycket om boken.

Kristin Emilssons debutroman kretsar kring Amanda, 39 år, fast i det ytliga livet i Bromma med halvtråkig man och bråkiga tonårsdöttrar. En dag får hon sparken, något som hon inte berättar för sin familj. Istället börjar hon leva ett dubbelliv, skaffar nya vänner, jobb i en second hand-butik och en yngre älskare.

Hon ljuger för alla och inte minst för sig själv.

Amanda är en karaktär som jag känner mycket för, författaren har gjort henne mänsklig.

Ibland känns boken som en amerikansk romcom, men det gör inte så mycket. Jag trivs med den småmysiga historien och framförallt skildringen av Amandas familj i Bromma känns väldigt trovärdig. Jobbig, men trovärdig.

Visst, boken hade inte förlorat på att kortas lite, ett tag är det lite segt och inget nytt tillkommer. Och okej, lite för mycket gosiga saker händer på samma gång och trådarna knyts ihop alldeles för bra mot slutet.

Men jag kan inte förneka att jag försakade välbehövlig sömn för att läsa ut Äta kakan och ha den kvar. Det gick bara inte att sluta.

Nina Brisman